DISPHYMA CRASSIFOLIUM


Nom comú: cabellera de la reina, flor del migdia, bàlsam petit, disfima
Família: aizoàcies (Aizoaceae
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaDisphyma, del grec dis, “dues vegades” i phyma, “excrescència”, “tumor”, pels tubèrculs placentaris bilobulats. Crassifolium, del llatí crasus, que significa, gruixut, i folia, “fulla”, és a dir “fulla gruixuda”. 
Descripció: Bella planta crassa entapissant. Emet tiges en totes direccions buscant l’horitzontalitat i no l’altura. Les fulles són simples, oposades, assegudes, d’uns 2 centímetres de longitud, amb els llimbs allargats, gruixuts i arrodonits, sense nervis i coberts de punts transparents. Flors molt vistoses, amb els aparents pètals de color rosa (són estams estèrils). Els estams fèrtils són blancs i nombrosos amb un ovari central amb un estil que emet 5 estigmes. Floreix als mesos de primavera. El fruit està format per una càpsula de 5 compartiments on trobem les llavors. 
Hàbitat: Exposició a ple sol. La flor no s’obren si el sol no li dona de ple. Resisteix temperatures fins a -4 °C i per descomptat les fortes calors. Accepta qualsevol mena de terrenys, sempre que siguin ben drenats, i és molt resistent a la sequera, fins i tot amb reg zero. També és resistent a la salinitat. És d’una resistència molt remarcable. 
Reproducció: les multipliquen fàcilment per esqueixos a la primavera o finals de l’estiu, i es planten directament sobre el terreny. 
Utilitats: rocalles, talussos i zones seques de petita o gran superfície, molt interessant a jardins costaners. Lògicament no es pot trepitjar. Atenció: és considerada una planta invasora a molts indrets.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s