ESCHOLTZIA CALIFORNICA


Nom comú: rosella de Califòrnia
Família: papaveràcies (Papaveraceae)
Origen: Califòrnia (EUA) i Baixa Califòrnia (Mèxic), naturalitzada a moltes parts del món.
Etimologia: Escholtzia, en honor al seu descobridor, el botànic rus J. F. Eschscholtz, qui la va descobrir al desert de Califòrnia a principis del segle XIX. Californica, epítet geogràfic que indica el seu origen. 
Descripció: es tracta d’una planta herbàcia que encara que és perenne, es cultiva com a anual. És capaç de desenvolupar tot el seu cicle vital a l’època favorable (teròfit). Fa una altura de 30-60 centímetres, amb arrel axonomorfa (arrel principal i arrels secundàries, la més típica), una tija herbàcia lànguida d’inici i erecta posteriorment, amb un color verd blavós. Fulles verdes, glauques, finament pubescents o llises i fermament dividides. Floreix als mesos de maig, juny, juliol, agost, setembre i octubre. Flor hermafrodita, disposada de forma solitària, amb un llarg peduncle, de color ataronjat molt viu, encara que de vegades són blanques. La flor té forma de copa, d’uns 2-4 centímetres de diàmetre, conté 4 sèpals fusionats 4 pètals crenats (arrodonits) i un gran ovari. Es tanquen a la nit i els dies sense sol. També està constituïda per molts estams groguencs i un sol estigma molt fi. El fruit és una càpsula de fins a 8 centímetres de llarg, amb llavors globuloses, reticulades o puntejades.
Hàbitat: Exposició a ple sol, es desenvolupa a sòls secs, calcaris arenosos i nitrificats, com a extensions costaneres, planures, valls àrides i marges del desert, sempre ben drenats. Requereix regs diaris moderats els dies més calorosos de l’any. Pot patir l’atac de pugons.
Reproducció: per llavor a la tardor o primavera. Després es ressembrarà ella per si mateixa.
Utilitats: té alcaloides, alguns similars als de la morfina i presents en l’opi adormidora i per tant té propietats sedants, analgèsiques i és un hipnòtic suau, però sembla addictiva. Les seves llavors tenen utilitats culinàries . És una planta ornamental molt utilitzada a França i Europa Central, ideal per cobrir grans superfícies o fer grans taques de color.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s