CLIVIA MINATA


Nom comú: clívia 
Família: amaril·lidàcies (Amarilidaceae)
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaClivia, nom genèric en honor de Charlote Florentia Clive (duquessa de Northumberland, primera que va cultivar plantes del gènere Clivia). No he trobat l’epítet miniata, encara que sembla que fa referència al color vermell de les seves flors.
Descripció: planta herbàcia rizomatosa que arriba a una altura de 50 centímetres a l’ombra d’arbres i arbustos. Fulles planes, gruixudes, trenades i d’un color verd fosc característic. Les flors neixen a l’extrem d’una tija a la fi de l’hivern o principis de primavera i dura fins a l’estiu. Aquesta tija produeix flors grans i de color ataronjat, molt espectaculars. Després de la floració apareix un fruit de baies verdes que quan maduren es tornen de color vermell viu, adornant la planta durant l’hivern.
Hàbitat: planta dura i fàcil de cultivar per principiants. Exposició amb bona il·luminació però mai a ple sol, sempre a l’ombra. Perd les fulles a -2 °C però resisteix fins a -7 °C rebrotant a la primavera. Es cultiva a jardins càlids, subtropicals o mediterranis. Regs abundants durant la floració però sense entollar la planta, ja que pateix l’excés d’humitat. Per aconseguir una floració espectacular ha de passar set a l’hivern i tornar a regar a la primavera, ja que les fulles carnoses emmagatzemen aigua. Adobar quinzenalment amb un adob amb microelements. Hem de tallar les flors marcides per impedir la fructificació, ja que encara que és decorativa desgasta la planta. Pateix la cotxinilla de cotó, instal·lades a la base de les fulles, que dificultant l’eliminació. Com a malalties pot patir el rovell. Recordem que el sol pot cremar les fulles.
Reproducció: separant les petites plantes que apareixen a la base de la planta mare quan tenen 4-5 fulles. També per divisió de mates a la primavera, després de la floració. Per llavors també és possible però triguen més a florir i a més perden el poder germinatiu ràpidament, en 2 mesos.
Utilitats. Planta interessant per florir de forma espectacular a l’ombra. Podem formar grups protegits del sol o plantar-les en testos i jardineres als patis protegits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s