TAGETES PATULA


Nom comú: clavell de moro, clavell de mort, clavellina morisca, damasquina
Família: compostes (Compositae)
Origen: Amèrica tropical, des de Mèxic fins a Bolívia
Etimologia: Tagetes, nom genèric que prové de la mitologia etrusca, Tages, deïtat vinculada a l’inframón, l’endevinació, i la vida ultraterrenal. Patula, epítet del llatí patulus -a -um, obert, estès.
Descripció: Planta anual al nostre clima però que pot viure tot l’any a climes més càlids. L’altura habitual és d’uns 20-40 centímetres, encara que alguna varietat pot superar el metre. Fulles alternes o oposades, molt subdividides en segments lanceolats. És una planta molt florífera i durant un llarg espai de temps que acostuma a incloure primavera, estiu i tardor fins a les primeres gelades. Existeix una gran varietat de colors, vermell-taronja, groc-llimona i taronja, fins i tot jaspiades.
Hàbitat: requereix exposició a ple sol. S’adapta a qualsevol terra de jardí, sempre que dreni bé. Les regarem sovint sense entollar les plantes. És interessant retirar les flors marcides per estimular el creixement i la floració. L’ataquen diversos fongs com la Septoriosi, Alternariosi i Cercosporiosi. També el fong Phytophtora podreix el tall infectant les arrels. Com a precaució, cremarem les plantes afectades i no tornarem a plantar en la mateixa terra. També hem d’evitar l’excés d’aigua i de matèria orgànica. Així mateix, el temps plujós facilita aquestes malalties. També, com a plaga pot ser atacada pels àcars i el mosquit verd, que podem controlar amb un insecticida.
Reproducció: Per llavor a la fi de l’hivern o començament de la primavera, triga en florir uns 45 dies des de la germinació.
Utilitats: a més de l’evident valor ornamental d’aquestes plantes, per l’abundant, alegre i llarga floració, per fer masses de color o plantar testos i jardineres, té unes altres utilitats. Aquesta planta, plantada pel mig de l’hort, és un eficaç larvicida, nematicida i insecticida. No es tracta de què sigui 100% efectiu però si són de gran ajuda. De les seves flors s’extrau un tint per a la indústria tèxtil. Estan investigant el seu oli per als tractaments antimicòtics, la candidiasi i com a fungicida per a les plantes. Medicinalment es considera que la infusió de fulles alleuja la tos i també és antiinflamatòria i desinfectant. El seu oli essencial s’utilitza en perfumeria, habitualment barrejat amb el sàndal, produint el perfum “attar agenda”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s