WESTRINGIA FRUTICOSA


Nom comú: romaní australià. 
Família: laminàcies (Laminaceae)
Origen: Nova Gal·les, Austràlia 
EtimologiaWestringia, gènere dedicat a Johan Peter Westring (1753-1783), metge i autor botànic suec. Fruticosa, epítet llatí que significa que posseeix les característiques d’un arbust.
Descripció: és un arbust, perennifoli, florífer, de forma arrodonida i dens. Són arbustos molt ramificats de fins a 150 centímetres d’altura. Les fulles són petites, estretes, planes i coriàcies, l’anvers verd fosc grisenc i el revers platejat. Surten en forma de verticils (fulles disposades en un mateix pla al voltant de la tija, en aquest cas quadrada). Les flors són bilabiades, d’un o dos centímetres, tubulars amb el llavi superior en dos lòbuls i l’inferior en tres. Poden ser blanques, d’un blau pàl·lid, o també d’un rosa pàl·lid. Atrauen les abelles i els ocells. Fruits en aqueni. 
Hàbitat: Prefereix exposició a ple sol, però viu bé a mitja ombra. Accepta gelades dures pel que és la mediterrània, entre -7° i -12 °C (zona 8) i les fortes calors. El pH del terreny li és indiferent, sec o fresc, fins i tot pobre, però amb un bon drenatge. És molt resistent a la sequera, demanant molt poc reg i per aquesta raó el consideren apte per a la xerojardineria. El millor és plantar a la tardor, donar uns quants regs d’instal·lació i només haurem de regar en cas d’una sequera llarga i extrema. Pot convenir una poda després de la floració per mantenir-lo compacte. Accepta la salinitat i la brisa marina, ideal per a jardins a prop del mar.
Reproducció: tant per llavors com per esqueixos a l’estiu. 
Utilitats: bonic arbust ideal per a condicions difícils i jardins sostenibles. Podem fer amb ell masses d’arbust per cobrir superfícies, talussos i en general zones de difícil accés o fins i tot per fer tanques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s