ASTERISCUS MARITIMUS

Nom comú: gravit marí, asterisc de marina, botó de foc
Sinònim: Pallenis maritima
Família: asteràcies (Asteraceae)
Origen: zones més càlides i seques de la conca mediterrània (termomediterrani)
Etimologia: Asteriscus, en referència a la família a la que pertany. Maritimus, epítet llatí, que vol dir marí, del mar.
Descripció: planta vivaç, de 2 a 20 centímetres d’altura, aspre, tomentosa, més o menys erecte, amb la base llenyosa, freqüentment molt ramificada, amb branques postrades amb tendència ascendent i que cobreix grans superfícies. Fulles alternes, peciolades, lanceolades-espatulades, de fins a 3 centímetres de longitud per un centímetre d’ample, coberta per un borrissol hirsut i uninervades, cobrint totalment les tiges. Flors (lígules) abundants de color groc a daurat, agrupades en la inflorescència típica de la família, anomenada capítol, amb bràctees verdes i nombrosos pètals externs allargats i d’un groc una mica més clar. Floreix d’abril a juliol, encara que en condicions favorables floreix pràcticament tot l’any. Fruits en aqueni amb plomall de mesura petita (0,5-1,5 mil·límetres).
Hàbitat: és una planta silvestre (conreada amb finalitat ornamental) que viu entre roques, pedregars i zones sorrenques costaneres de la mediterrània, i fins i tot entre les ruïnes de les cases. És molt resistent a la sequera, creix molt bé en ambients calorosos i secs, a ple sol, molt a prop del mar i suporta bé la salinitat. Només poden resistir gelades molt febles i puntuals. Quan les cultivem, pràcticament no donen feina: treure les herbes no desitjades, algun reg ocasional si la sequera és extrema i podar per eliminar part de fullatge quan termina el període vegetatiu. Encara que és una planta molt rústica, sempre tindrà millor aspecte i mesurarà més si el sòl és una mica més ric i amb una mica d’humitat. És molt important que el sòl dreni bé, ja que no suporta embassaments d’aigua.
Reproducció: habitualment per llavors, ja que és molt fàcil si la llavor és fresca, però també per esqueixos durant la primavera o la tardor.
Utilitats: aquesta vivaç tan atractiva és molt interessant per a jardins xeròfits (de molt baix consum d’aigua), excel·lent entapissant per cobrir grans superfícies, ideal per a rocalles i és molt interessant ressaltar la seva introducció en obres de restauració vegetal. També viurà perfectament en testos i jardineres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s