STRELITZIA REGINAE


Nom comú: estrelítzia, flor d’ocell, ocell del paradís, gall.
Família: estrelitziàcies (Strelitziaceae)
Origen: Sud-àfrica. 
EtimologiaStrelitzia, dedicat a la reina Carlota de Meckleburg-Strelitz, esposa de George III d’Anglaterra, morta el 1818 i afeccionada a la botànica. Reginae= reina, epítet llatí que completa el nom de la planta.
Descripció: Planta herbàcia amb forma de mata i fulles amb llargs pecíols, amb una altura d’1,5-1,8 metres. Les fulles, persistents, són alternes pinnatinervades, d’un únic nervi principal que recorre la fulla longitudinalment i del que surten els nervis secundaris com si fos una ploma, i dístiques, que surten en direccions oposades, de color verd grisenc i forma oval oblonga. Cada tija floral sosté 5-8 flors, hermafrodites, formades per 3 grans sèpals de color groc taronja i tres pètals de color blau brillant. Curiosament són pol·linitzades per aus. Floreix diverses vegades l’any i per tant és convenient plantar grups per disposar sempre de flors.
Hàbitat: exposició a ple sol, i es cultiva a jardins tropicals, subtropicals i mediterrani a l’aire lliure tot l’any. Una condició perquè floreixi és que la temperatura estigui per sobre dels 10 °C i suficient humitat. Són resistents al vent, per tant ideal per a jardins costaners. Creixen a la majoria de sòls, però els idonis són els que estan ben drenats i tenen un pH al voltant de 7,5. Una vegada ben instal·lada poden viure amb poca aigua a l’hivern, però la regarem regularment i en profunditat a l’estiu. La planta agrairà l’aplicació de compost de forma regular. La plaga més habitual són les cotxinilles. També pateix una malaltia, la més important d’aquesta planta, que podreix l’arrel de l’estrelítzia, causada pel fong Fusàrium, que apareix quan hi ha massa humitat al sòl.
Propagació: per divisió de plantes o per llavor. Les llavors les tindrem 24 hores en remull i després 30 minuts a 50/55 °C. La germinació la farem en sorra esterilitzada, a les fosques i a una temperatura de 20/30 °C, mantenint la humitat constant. Passaran quatre anys abans de la primera floració. Per aquesta raó és més ràpid aprofitar tiges vigoroses de la planta per crear-ne de noves.
Utilitats: aquesta planta és espectacular en tots els sentits. Com ja hem dit és millor plantar grups per gaudir sempre de flors. S’utilitza com si fos un arbust rodejat de coberta vegetal perquè ressalti més. També es poden conrear en grans testos. És molt utilitzada en floristeria com a flor tallada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s