PITTOSPORUM TENUIFOLIUM


Nom comú: pitòspor de fulla tènue, kohuhu (en aborigen)
Família:  pitosporàcies (Pittosporaceae)
Origen: Nova Zelanda
EtimologiaPittosporum, deriva del grec, format per dues paraules, “resina i “llavor”, o sigui “llavors enganxoses”. Tenuifolium, epítet llatí que vol dir “fulles tènues, primes”.
Descripció: són arbustos perennifolis de capçal compacte, molt ramificat, de tiges vermelloses i creixement erecte que poden arribar a una altura d’uns dos metres. La part més decorativa són les seves fulles ovalades, amb els marges ondulats i un atractiu color verd clar i crema amb un aspecte eteri. Estem parlant de la Var. “Variegata”, de llarg la més utilitzada. Produeixen petites flors, vellutades en forma d’estel i no massa decoratives però que desprenen un agradable perfum, especialment a la nit. Floreixen a la primavera i part de l’estiu. A la tardor donen pas a unes càpsules llenyoses que contenen unes llavors de color negre. 
Hàbitat: el situarem a ple sol o com a mínim amb sol parcial. En situacions ombrívoles perdrien el seu color. Requereix un sòl ric en matèria orgànica, lleuger i ben drenat, que aporta adob d’alliberació lent a principis de primavera. Mantindrem uns regs mesurats excepte quan les temperatures siguin molt altes i regarem més abundantment. No suporta el fred intens, només resisteix de forma esporàdica uns pocs graus sota zero i una mica més si està protegida dels vents freds. Amb temperatures fredes poden perdre part de les seves fulles. És molt important despuntar la planta per obtenir exemplars més compactes.
Reproducció: multiplicarem aquestes plantes per llavors a la primavera o per esqueixos terminals a l’estiu. L’esqueix serà d’uns 12 centímetres de longitud, realitzarem un tall transversal, perquè l’extrem inferior tingui una superfície de contacte més gran. Procurarem que l’esqueix tingui diversos nusos amb el nus inferior a prop del tall. Retirarem les fulles inferiors, com a mínim dues terceres parts. És bo utilitzar hormones d’arrelament. Els mantindrem en lloc protegit i a l’ombra. Anomenarem les varietats més utilitzades, ja que és un arbust preciós. “Variegata”, fulles verdes amb els marges crema,“Silver Quenn”, fulles verdes amb tocs platejats i marges crema, “Donovan Gold”, fulles grogues amb el marge verd, etc. En tot cas la més utilitzada és la “Variegata“. 
Utilitats: arbust preciós en totes les seves varietats que tant es pot plantar en solitari, formant grups o tanques. Serveix per fer art topiari i és ideal per a jardins a prop del mar. El clima mediterrani és molt adient per aquest pitòspor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s