LANTANA SELLOWIANA


Nom comú: no té un nom específic en català, en tot cas, lantana entapissant, lantana estesa, lantana rastrera. 
Sinònim: Lantana Montevidensis 
Família: verbenàcies (Verbenaceae) 
Origen: Sud-amèrica subtropical 
EtimologiaLantana, deriva del nom llatí de l’arbre Viburnum lantana, les flors del qual són molt semblants a les de la lantana. Sellowiana, en memòria de Friedrich Sellow (1789-1831) naturalista i viatger alemany que va recol·lectar plantes al Brasil i l’Uruguai. Montevidensis, epítet geogràfic al·ludint a la seva procedència. 
Descripció: arbust perennifoli, estès o en forma de mata, bastant ramificat i dens. Les seves fulles són ondulades, ovalades, amb els nervis marcats, de color verd fosc, de marge serrat, fent 2-4 centímetres de llargada. Pràcticament floreix tot l’any excepte si gela, que floreix molt poc. Les inflorescències, en corimbes petits, plans o lleugerament bombats són un cap circular de flors petites, cada una de menys d’un centímetre, de color violeta o lavanda i blanques i amb el cor de cada petita flor de color groc. Els fruits són drupes d’uns 4 mil·límetres 
Hàbitat: exposició a ple sol o mitja ombra. S’adapta a qualsevol mena de sòl, sempre que dreni bé i tingui una mica de matèria orgànica. Només caldrà un adobat anual amb qualsevol compost a principis de primavera. Suporta bé la sequera, no cal regar-la a l’hivern i regar-la de forma moderada la resta de l’any. És de climes temperats i només resistirà gelades suaus, mor als -6 °C aproximadament. Es pot esporgar fortament a la primavera per renovar la planta. Acostuma a ser atacada per la mosca blanca.
Reproducció: el més habitual és per esqueixos de fusta acabada de formar a la primavera. També es pot multiplicar per llavors (atenció a la carn que cobreix la llavor, és tòxica). 
Utilitats: aquesta lantana és una planta molt agraïda, ja que amb poquíssim manteniment floreix pràcticament, i de forma abundant, tot l’any. Serà ideal per a entapissar talussos o rocalles i també per a formar bordures, mirant sempre de mantenir la seva expansió controlada. També pot viure en jardineres i en aquest cas requerirà regs més continus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s