PHYLOSTACHYS AUREA


Nom comú: bambú groc, canya americana, canya d’Índia, canya brava, bambú (el més comú als jardins d’Europa)
Família: poàcies (Poaceae)
Origen: la Xina
Etimologia: Phyllostachys, nom genèric que deriva del grec antic i significa “a la punta de les fulles”. Aurea, epítet llatí que significa “daurat”.
Descripció: és una de les espècies de bambú més comunes a tot el món, i per una bona raó: encara que generalment no és molt alt, és dels més forts i útils. Arriba als 14 metres d’altura en condicions òptimes. Els seus brots no són comestibles, surten principalment a l’abril i creixen a una velocitat de 5-10 mil·límetres al dia. La canya, d’una fibra molt dura, surt de rizomes subterranis. Els entrenusos de la base acostumen a estar molt junts. De cada nus surten dues branques. Entrenusos petits. La canya és gruixuda i pubescent. Aquestes són d’un color verd blavós al principi i després es van tornant grogues amb el sol i l’edat, arribant a un diàmetre de 6-7 centímetres. Les fulles, perennes, són estretes i petites, de 4-11 centímetres per 5-12 mil·límetres d’ample i es presenten en dues tiges flexibles per cada nus. No acostumen a florir, quan floreix, la planta mor. 
Hàbitat: aquest bambú pot prosperar tant a l’ombra, com a mitja ombra o a ple sol, encara que prefereix llocs no massa càlids. Suporta bé el fred, fins i tot gelades de -10°C o més. És adient per terrenys a prop del mar ja que tolera els vents marins. El terreny ideal és un que sigui ben drenat, lleuger i contingui abundant matèria orgànica. Vol regs abundants en períodes de calor de forma que sempre tinguin una mica d’humitat sense arribar a entollar-se, encara que tenen certa resistència a la sequera. Convé, cada tardor, adobar-lo amb fems, humus o una altra matèria orgànica. En tot cas és una planta dura i rústica. No requereixen poda però hem de controlar els rizomes per evitar que s’estengui massa i que es torni una planta invasora. No acostumen a patir plagues ni malalties, però poden ser atacats per fongs si els reguem massa.
Reproducció: es poden multiplicar a partir de rizomes a principis de la primavera, tallant els nous brots d’aquests rizomes. 
Utilitats
: Aquest bambú és molt apreciat pel seu color daurat i per la qualitat de la seva “fusta”, prèviament enfornat, per a fer mobles i artesania en general, amb una excel·lent experiència amb la seva durabilitat. La rigidesa vertical amb què creix, la fa una de les millors espècies per formar tanques pràcticament impenetrables, com a tallavents o per protegir la intimitat. També es poden plantar en grups aïllats per la seva elegància o fins i tot en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s