MUSA SP.


Nom comú: bananer, plataner 
Família: musàcies (Musaceae), gènere format per més de 50 espècies de complexa taxonomia, així com desenes d’híbrids, i com no arribem a botànics, parlarem del gènere globalment. Entre tots ells, trobem Musa acuminata, Musa balbisiana i Musa x paradisiaca, que són les tres espècies sota el comú epítet de bananer.
Origen: l’Àsia
Taxonomia: el nom del gènere Musa, prové de l’apel·latiu àrab a la seva fruita.
Descripció: són plantes herbàcies de gran mesura, que arriben als 5 metres d’altura, de ràpid creixement i de vegades parcialment llenyoses. La tija és subterrània i rizomatosa, de la qual surten les seves grans fulles. Les beines hi estan disposades en espiral, fortament atapeïdes unes amb les altres, de manera que formen un fals tronc. Aquestes fulles són grans, de fins a 5 metres de llargada, esfilagarsades, alternes, senceres, amb un nervi central vermell, amb beina i pecíol. Produeixen una espiga penjant protegida per bràctees vermelloses on apareixen les flors, sense interès ornamental, que donaran lloc al plàtan, no pas al nostre clima, on habitualment la flor no arriba a ser fecundada. Als llocs on dona fruit, una vegada els ha donat, s’ha de tallar la planta, ja que s’asseca. Però durant el creixement ha anat fent fillols que donaran continuïtat a la producció.

Hàbitat: aquestes plantes requereixen exposició a ple sol i temperatures més aviat altes. Al nostre clima buscarem un lloc protegit o arrecerat. El sòl ha de ser fèrtil, contenint una bona quantitat de matèria orgànica. Els regs han de ser abundants sense entollar la terra d’aigua però que el terreny mantingui sempre una mica d’humitat. També li agrada que la humitat ambiental sigui alta. Hem d’adobar cada any amb fems i una mica de fertilitzant mineral a la primavera. Són plantes que poden ser atacades pels habituals pugons, àcars i cotxinilles.
Reproducció: la millor forma és per partició de mata a la tardor, per llavors és més que complicat. En tot cas, si vol una d’aquestes plantes, el millor és comprar-la a un viver. 
Utilitats: encara que no doni fruits a les nostres latituds, el bananer és una planta que donarà un toc tropical al nostre jardí i encara que a l’hivern pugui estar una mica lletja, de seguida que pugin les temperatures, tornarà a lluir amb tot el seu exotisme.

Deixa un comentari