CHAMADOREA SEIFRIZII


Nom comú: palmera bambú
Família: arecàcies (Arecaceae)
Origen: Mèxic, Amèrica Central. 
Etimologia: Chamaedorea, procedeix de les paraules gregues chamal, “sobre el terreny” i dorea “regal” en referència a la facilitat d’agafar els fruits per la baixa altura de la palmera. Seifrizii, en honor del recol·lector de plantes William Seifriz (1888-1955). 
Descripció: elegant palmera dioica i multicaule (diverses tiges similars al bambú). Cada tija pot arribar a mesurar fins a 5 metres (al nostre litoral 3-3,5 metres) d’alçada per 2 centímetres de diàmetre. S’estenen mitjançant tiges horitzontals, de les que surten més canyes, que donen lloc a tanques pràcticament impenetrables Les fulles són pinnades d’uns 70 centímetres de llarg i compostes per-12-18 parells de folíols lanceolats de color verd lluent per ambdues cares, sense espines. Inflorescències ramificades de 50-70 centímetres de llarg, de color ataronjat, de vegades tirant a vermell, donant fruits negres quan madura i sempre que disposem de planta masculina i planta femenina. 
Hàbitat: Palmera de lent creixement que viu molt bé a l’ombra però encara que pugui resistir el sol no estan tan maques. Respecte a temperatures, resisteix gelades de fins a -4 °C, raó per la qual pot viure tranquil·lament a l’exterior a la majoria de llocs del nostre litoral. Requereix sòls fèrtils. Encara que suporta molt bé la sequera, és millor regar-la regularment en funció de les temperatures. També agrairà adobar-la amb matèria orgànica 2-3 vegades durant la temporada de creixement. No suporta la salinitat. Només requerirà que li anem traient les fulles seques. Pot patir d’àcars si l’ambient és molt sec. Com a normes generals, les fulles ens diuen, puntes de fulles seques= sequedat ambiental, fulles grogues=falta d’aigua o excés de sol, fulles baixes marrons= possible excés d’aigua.
Reproducció: habitualment reprodueixen a partir dels fillols que surten al voltant de la planta mare, amb molta cura de no fer malbé les arrels. També es poden multiplicar per llavors, però és complicat i molt lent.
Utilitats: palmera d’aspecte magnífic quan és adulta i que, al nostre litoral tant podem plantar-la directament al sòl com en testos grans. És una planta dura que requerirà poc manteniment. També la consideren una excel·lent palmera per l’interior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s