AGAVE ATTENUATA

AGAVE ATTENUATA
Nom comú: atzavara del drac, atzavara de coll de cigne
Família: agavàcies (Agavaceae)
Origen: Jalisco, Mèxic. Resten molt pocs exemplars al seu lloc d’origen, encara que ornamentalment és una planta molt utilitzada.
Etimologia: Agave, paraula que prové del grec, sortida de la mitologia grega, fent referència a una cosa admirable i noble. Attenuata, epítet llatí que significa “feble”.
Descripció: planta suculenta de tronc molt curt, l’única atzavara que en té, que mai supera el mig metre d’altura quan no floreix. Fulles atractives de color verd blavenc sense presentar espines, formant una roseta perfecta de fulles amples i allargades. Aquestes plantes moren després de la seva floració, que pot trigar bastants anys a produir-se, però produeix molts fillols a la base de la planta. Els talls florals, plens de flors groc verdós, als mesos de primavera i estiu, mesuren fins a 3 metres d’altura i acostumen a doblegar-se (coll de cigne). La seva floració és una càpsula, que es forma en poques ocasions, ja que l’ovari acostuma a caure abans de temps.
Hàbitat: creix millor a ple sol, suportant una mica d’ombra. És molt sensible al fred i nomé tolera gelades de fins -2 °C. El seu ambient natural són zones àrides o semiàrides. Tolera els terrenys pobres i secs, però té molt millor aspecte amb regs regulars, no regant-la a l’hivern i la resta de l’any de forma moderada. De la mateixa manera, tindrà millor aspecte amb terra de jardí barrejat amb sorra gruixuda, per assegurar-ne un bon drenatge. No requereix poda ni és atacat per les habituals plagues i malalties del nostre jardí; l’únic problema possible és l’excés de reg que podriria les arrels. Agrairà un adobat amb compost a l’estiu i adob pera cactus a la primavera.
Multiplicació: Fàcil a partir dels fillols que creen a partir de la planta mare. De vegades també per llavors sembrades a la primavera, encara que és bastant més complicat.
Utilitats: Plantes elegants que són de molt baix manteniment, molt útils per rocalles, talussos, formar bordures i també per plantar a testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s