ENCEPHALARTOS ALTENSTEINII
Nom comú: palmed pa, Eastern Cape cycad, Eastern Cycad Giant
FamíliaZamiaceae
Origen: Sud-àfrica, frontera sud de Natal
EtimologiaEncephalartos, el nom deriva de les paraules gregues en (dintre), kephali (cap) i artos (pa), referint-se a l’ús de la seva medul·la per preparar menjar, una espècie de pa. L’epítet altensteinni és dedicat a Altenstein, un canceller alemany del segle XIX i mecenes de la ciència.
Descripció: aquesta cícade creix fins als 7 metres d’altura i pot, o no, ramificar-se. Inicialment té només un sol tronc erecte. És de creixement lent. Les fulles, nombroses i en corona són rectes o corbes cap enrere i de fins a 3 metres de longitud, si estan a l’ombra i fins a 1,8 metres al sol, d’un color verd clar. Els folíols són rígids i bastant amplis, amb un o amb dos marges dentats. No hi ha punxons a la base de la fulla. Un brot nou de fulles es produeix a la primavera, però no necessàriament cada any. En general hi ha entre 2 i 5 cons de color groc verdós de fins a 50 centímetres de llargada, les escates femenines cobertes de protuberàncies. Aquests cons són verinosos per als humans. Les llavors són escarlates i de fins a 4 centímetres de longitud. Totes les cícades són de llarga vida i per reproduir-se necessiten produir cons masculins (més allargats) i femenins (més ovoides) al mateix temps, ja que són plantes dioiques, de manera que el pol·len es pugui transferir al con femení. És una espècie en perill d’extinció al seu lloc d’origen, en general per trasplantar exemplars adults als jardins, ja que és una planta molt apreciada ornamentalment.
Hàbitat: aquesta planta tant es pot cultivar al sol com a l’ombra. És una planta de clima subtropical o temperat (mediterrani) i tolera gelades lleugeres. Al seu origen gaudeix de precipitacions entre els 800 i 1000 mil·límetres. Requereix un sòl profund, fèrtil i ben drenat. Pot suportar la sequera però les plantes amb suficient aigua creixen molt més sanes. Es pot suspendre el reg a l’hivern. Un adob orgànic ben descompost al voltant de la planta, a més de dos adobs equilibrats durant l’estiu mantindran la planta sana i amb un bon ritme de creixement.
Reproducció: aquestes plantes no són fàcils de trobar a un viver i la germinació de les llavors és lenta ja que triga fins a un any a multiplicar-se. Actualment realitzen grans esforços científics per tal d’obtenir línies de cultiu comercials per evitar la contínua minva d’espècimens al seu espai natural.
Utilitats: E. altensteinii és una planta de jardí molt ornamental i probablement la més comuna de totes les cícades en cultiu. Aquesta espècie és de llarga vida, és fàcil de cultivar i amb el temps es desenvolupa en grans espècimens. És per tant adient per a grans jardins. La seva bellesa i facilitat de cultiu, converteixen aquesta cícade en una de les més populars.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s