CYCLAMEN PERSICUM


Nom comú: ciclamen, ciclamen de Pèrsia, ciclamor, xiclamen
Família: primulàcies (Primulaceae)
Origen: Àsia menor. Sud i est de Turquia fins a Jordània. 
EtimologiaCyclamen, deriva de la paraula grega cyclos, “rodó”, per la forma arrodonida de les seves fulles i tubercles, i després llatinitzat, ciclamen o cyclaminosPersicum, epítet llatí que al·ludeix a la seva localització a Pèrsia, encara que en realitat procedeix d’Àsia menor. 
Descripció: és una planta herbàcia perenne, amb tubercles més o menys llisos que a l’estiu entren en període de repòs. La seva altura no passa dels 30-40 centímetres. Les fulles tenen un llarg pecíol, són arrodonides, motejades a l’anvers i verdes o color púrpura al revers. Cada flor té grans pètals, que es pleguen sobre ells mateixos, caracteritzats per l’àmplia varietat de colors disponibles. Poden ser blancs, vermells, fúcsia, morats, etc. Desprenen una olor agradable i floreixen profusament durant la tardor i l’hivern acabant la floració ben entrada la primavera. Hi ha d’altres espècies de ciclamen, però aquesta és la més cultivada. Encara que molta gent la considera anual, la podem conservar durant diversos anys si es manté en les condicions adients. 
Hàbitat: Viu millor a l’ombra, però hem de tenir en compte que el sol de l’hivern és molt suau i no passa res si aguanta unes poques hores de sol. És millor regar sense mullar la planta i no repetir el reg fins que el sòl estigui una mica sec. Convé adobar-la cada 15-20 dies amb adob líquid afegit a l’aigua del reg. El sòl ha de ser ric en nutrients, lleugerament humit i amb bon drenatge. Agraeix un hivern sense calor i no suporta el fred extrem, suportant gelades de fins a -5 °C. Aquesta planta rarament pateix plagues o malalties però hem de vigilar l’excés d’aigua, la podriria, o la falta d’aliments que pot provocar fulles grogues i falta de floració. L’oïdi és l’única malaltia que ens pot preocupar i l’haurem de tractar amb un fungicida específic. També és interessant anar traient les fulles i flors ja marcides. El ciclamen pot viure més temporades, tallarem les seves fulles i flor seques i guardarem els tubercles en terra a l’ombra i els regarem molt de tant en tant. Després només caldrà plantar-los a la tardor. 
Reproducció: la propagació comercial es fa exclusivament per llavor, ja que el tubercle amb els anys va fent les flors més petites. Per obtenir les llavors, abans s’han de pol·linitzar artificialment les flors. Com veiem és una feina per professionals que compren les llavors a cases especialitzades, per la dificultat d’obtenir les llavors i perquè el poder germinatiu disminueix ràpidament a partir dels tres anys. 
Utilitats:Ornamentalment és la planta més popular que podem gaudir a l’hivern, amb uns colors variats i magnífics, a l’exterior, en amplis grups, i plantat a terra al litoral mediterrani i amb testos allà on el fred colla massa.

2 Comments Add yours

 1. Lali ha dit:

  Blog bonissim, gracies.

  Enviat des del meu iPhone

  El 15 febr 2019, a les 8:34, ARBRES I PALMÀCIES DEL MEDITERRANI va escriure:

  > >

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s