CHAENOMELES JAPONICA


Nom comú: codonyer del Japó 
Família: rosàcies (Rosaceae)
Origen: Àsia oriental 
EtimologiaChaenomeles, prové del grec, khainein, “obrir-se” i melon, “fruit”, “fruit que s’obre”. Japonica, epítet llatí geogràfic al·ludint al seu origen. 
Descripció: arbust caducifoli i branques espinoses d’1-3 metres d’altura. És molt decoratiu per les seves grans flors de color taronja i vermell sobre la branca nua, ja que les flors surten abans que les fulles. Floreix a final de l’hivern i roman en flor fins ben entrada la primavera. Torna a florir en menys quantitat a l’estiu. Les fulles són ovalades de color verd lluent. Després de les flors surten els fruits, d’uns 4 centímetres de diàmetre, baies verdes i grogues, amb forma de poma, aromàtiques i comestibles, utilitzades per fer confitura.
Hàbitat: prefereix l’exposició a ple sol. S’adapta molt bé a qualsevol mena de terreny excepte els excessivament calcaris, apareixent de segur la maleïda clorosi fèrrica. Vol regs copiosos a l’estiu i escassos a l’hivern. Demana adob orgànic a la tardor o l’hivern i adob químic a la primavera. Hem de tallar les branques joves, per sobre del segon rovell a partir de la branca principal després de la floració i també les branques llargues excessivament vigoroses. Les plagues i malalties més habituals són el pugó, els àcars i l’oïdi. 
Reproducció: es pot reproduir fàcilment per llavor, sembrada a la tardor o estratificada abans de la sembra durant uns 2-3 mesos a 4 °C. A finals de primavera podem arrelar esqueixos de fusta semimadura amb fulles sota vidre, recomanant utilitzar hormones d’arrelament. Les plantes velles acostumen a produir fillols profusament, a la base, els quals, si estan ben arrelats, es poden extreure i plantar.
Utilitats: el fruit és comestible, dur i àcid en cru però molt agradable i gustós en melmelades. Si tallem les branques abans de florir i les posem en un gerro amb aigua, començaran a florir. Ornamentalment, aquest arbust tan atractiu tot l’any, el podem plantar en solitari, formant grups o fent tanques defensives per les seves espines. Hi ha varietats menys vigoroses i de capçal estès o horitzontal, ideal per plantar a rocalles. Els amants del bonsai tenen una planta ideal per gaudir del seu hobby.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s