HAKEA ORTHORRHYNCHA


Nom comú: només coneixem el nom pel qual és conegut a Austràlia, ‘bird beak Hahea’, hakea bec d’ocell
Familia: proteàcies (Protaceae)
Origen: planes sorrenques de Geralton, costa al mig de l’oest d’Austràlia
Etimologia: Hakea, gènere dedicat al baró Christian Ludwig von Hake (1745-1818) membre honorífic per la Royal Agricultural Soiciety de Celle. Orthorryncha, prové del grec, ortho “recte” i rrhynch, “bec” en referència al pic llarg i recte del fruit d’aquesta espècie.
Descripció: arbust perennifoli, molt ramificat i rígid, lignotuberós, creixent entre 1-3 metres d’altura per una extensió similar, amb forma arrodonida. Els branquillons i fulles joves són densament pubescents. Les fulles varien, poden ser agulles o planes i de vegades bifurcades, corbades o rectes amb una llargada de 7-18 centímetres. Les flors, vermelles brillants apareixen en raïms axil·lars amb un creixement longitudinal, al llarg de les branques antigues, des de principis d’hivern fins a la primavera. Triga de 6 a 7 anys a fer la primera floració Els fruits, llenyosos, suaus, amb forma d’ou o el·líptica, de 4-5 centímetres de llar per 2 centímetres d’ample. Aquests fruits no llençaran les llavors sense una estimulació tipus incendi.
Hàbitat: planta d’exposició a ple sol i d’altes temperatures, suporten gelades de baixa intensitat i poc persistents. És molt important que el terreny dreni bé, ja que són plantes de zones seques i àrides. El pH del terreny li és indiferent. En ser tan resistents a la sequera, els regs seran moderats, esperant sempre que el sòl estigui sec per tornar a regar. No requereix cap poda excepte treure branques mortes. Són plantes molt resistents a les plagues i malalties habituals als nostres jardins.
Reproducció: per llavors fàcilment, sembrant a la primavera en contenidors individuals, amb una barreja de torba i perlita. Triguen a germinar d’un a quatre mesos. També es poden multiplicar per esqueixos però amb poc èxit.
Utilitats: aquest arbust de floració hivernal exuberant no només pot viure a zones àrides. S’ha adaptat prou bé a zones amb més humitat sempre que el terreny dreni bé. És ideal en grups o solitària a zones costaneres amb poc manteniment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s