OREOPANAX NYNPHAEFOLIUS


Nom comú: Oreofanax, no té un nom específicament català. 
Família: araliàcies (Araliaceae) (80-150 espècies)
Origen: Amèrica tropical 
EtimologiaOreophanax, del grec oreos= “muntanya zona elevada”, Panax, un altre gènere d’aquesta família. Nymphaefolius, del gènere Nynphaea i folius, per les seves grans fulles que recorden als nenúfars (els joves). 
Descripció: petit arbre perennifoli, de vegades arbust, que arriba a una altura de 4-7 metres. Té el capçal dens i l’escorça grisenca, bastant llisa. Fulles alternes, simples, senceres, quasi coriàcies, penjants, ovada el·líptiques o àmpliament ovades, de 20-40 x 15-35 centímetres. Tenen l’anvers de color verd intens, generalment amb tres nervis molt marcats que parteixen de la seva base, essent el revers més pàl·lid. L’àpex és agut i el marge es presenta habitualment una mica ondulat. El pecíol és quasi tan llarg com la fulla i és lleugerament rosat. Inflorescències en panícules terminals, erectes, de fins a 40 centímetres de llargada amb nombroses flors de color blanc tirant a verdoses, de 5 pètals, de petita a mida. Fruits globosos de 4-6 mil·límetres de diàmetre, de color negre blavenc quant madura. 
Hàbitat: prefereix una exposició solejada o mitja ombra. És un arbre més resistent al fred del que podem pensar, resistint lleugeres gelades no persistents, vivint perfectament al litoral mediterrani. Vol terrenys no alcalins i un bon drenatge, lleugers i fèrtils de pH neutre o lleugerament àcid. A l’estiu requerirà regs freqüents. Tolerant al vent. Les cotxinilles són la seva plaga principal. 
Reproducció: es multiplica per llavors, encara que sovint no germinen bé. Podem fer servir esqueixos de fusta sota vidre i amb calor de fons. També és factible utilitzar el murgó aeri. 
Utilitats: planta interessant pel seu bon fullatge tropical, que pot ser cultivada directament al sòl o bé en un test de bona mida. Podem observar un bonic exemplar, just al principi de les escales a prop del restaurant, als jardins Mossèn Costa i Llobera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s