CHASMANTHE FLORIBUNDA


Nom comú: lliri cobra, bandera africana Família: iridàcies (Iridiaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaChasmanthe, nom genèric que prové del grec chasme, que vol dir “obert, partit” i anthos, que significa flor, fent referència als tèpals partits (un tèpal és quan no està ben definida la separació de la corol·la i el calze). Floribunda, epítet llatí que ve a dir “profusament florida”.
Descripció: és una herba perenne, de fullatge caduc, bulbosa, molt ornamental. Arriba als 1,2 metres d’altura, amb fulles ensiformes (forma d’espasa) de 30-60 centímetres de longitud i 3-5 centímetres d’ample. Floreix profusament a partir d’una tija amb flors tubulars formant una espiga erecta en forma de bec que conté 20-40 flors en fileres vertical. Cada flor és un tub corbat amb un llarg lòbul que es doblega per sobre dels lòbuls més petits. Des de la boca de la flor sobresurten els estams amb grans anteres penjants i l’estil. La flor acostuma a ser taronja vermell brillant el lòbul superior i groc a taronja els inferiors. Aquesta planta vegeta a l’hivern, floreix a la primavera(?) i roman en repòs durant l’estiu. El fruit és una càpsula arrodonida que conté grans llavors. 
Hàbitat: aquestes plantes, al seu origen, formen petites colònies, preferint llocs solejats, accepten mitja ombra, i ben regats. Els corns es planten a 3-5 centímetres de profunditat i es deixen sense retirar durant diversos anys. Els nous corns aixecats i replantats no floriran el primer any. Requereix un sòl ben drenat, fèrtil, afegint un bon compost, i tolerarà el reg d’estiu durant el període inactiu de les plantes. Les plantes estaran ben regades durant la tardor i l’hivern que és la seva temporada de cultiu. Es considera una planta inadequada per plantar amb climes més freds que la zona USA 10 (-1° a 4 °C), encara que sembla ser una apreciació prudent. Al jardí botànic de Barcelona estaven impressionantment florides en dies molt freds de primers de febrer. Aquestes plantes no pateixen plagues ni malalties.
Reproducció: aquesta planta s’incrementa de forma natural produint petits corns al voltant del corn mare, que es poden treure durant el període inactiu i replantar a principis de la tardor. Aquests petits corns no floriran el primer any. Si es deixa el llit intacte, creixeran al voltant dels pares de manera que una sola planta, amb el temps, pot formar una colònia. També permet que d’una sola planta, puguin dividir-la i obtenir dues. Per llavors, sembrar a la tardor en safates prou profundes, d’uns 10 centímetres de profunditat. El substrat ha de ser ben drenat i s’ha de mantenir humit però no mullat. Posarem les safates a mitja ombra per a la primera temporada. Els corns joves, així obtinguts per llavor els podrem plantar la segona temporada i alguns d’ells floriran per primera vegada. 
Utilitats: planta d’espectacular floració hivernal (imatges de primers de febrer) i és ideal per formar masses de color, si més grans més impressionants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s