YUCCA ROSTRATAº


Nom comú: a Mèxic li diuen palmita, amole o yuca picuda i als EUA, ‘beaked yucca’.
Origen: Mèxic i sud dels EUA 
Família: asparagàcies (Asparagaceae) (unes 50 espècies) 
EtimologiaYucca, nom genèric, sembla que prové de la paraula maia jook’ka, que vol dir “desenterrar una arrel”. Rostrata, epítet llatí que significa “amb bec”, “corbada”. 
Descripció: es tracta d’una elegant yucca, de les més belles, de lent creixement, amb el tronc cobert de fulles seques d’un color gris suau, que es pot ramificar rarament, i arribar als 5 metres d’altura. Les fulles, de fins a 70 centímetres, són rígides, perennes, de color pràcticament blau, fines, sense espines i amb el marge groguenc. Les fulles surten formant una roseta simètrica i densa. Les flors són blanques i petites, sortint en grans inflorescències per sobre de les fulles. Floreix a la primavera i part de l’estiu. Té la mateixa manera de conservar l’aigua que els cactus. 
Hàbitat: aquesta planta viu als deserts de Texas, Chihuahua i Coahuila, en terrenys pedregosos, rocosos i crestes muntanyenques. Viu en un ambient d’humitat molt baixa. Requereix exposició a ple sol. Té preferència pels terrenys pobres, alcalins, amb un bon drenatge. Resisteix les temperatures abrasadores d’aquests deserts i també gelades de fins a -12 °C. Només requeriran algun reg esporàdic a l’estiu. És una planta que no s’adoba ni poda. Són molt resistents a plagues i malalties però no suporten l’excés d’aigua. Són plantes magnífiques de baixíssim manteniment 
Reproducció: es multiplica per llavors a la primavera, utilitzant un substrat sorrenc i lleugerament humit. 
Utilitats: són plantes de gran valor ornamental, poc vistes, molt utilitzades en jardins de baix manteniment o xerojardins (jardins decoratius amb plantes procedents de zones àrides) i es considera una de les plantes més belles del desert. A diferència d’altres yuccas poden ser utilitzades en jardins públics, ja que no tenen espines perilloses que puguin fer mal. Molt apta per a zones d’estius molts secs i calents i d’hiverns freds, així com terrenys pobres i calcaris, zones pedregoses o rocalles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s