ALOE ARBORESCENS


Nom comú: àloe, pops, àloe arborescens, cames de pop, canelobre.
Família: liliàcies (Liliaceae )
Origen: Sud-àfrica 
Etimologia: Aloe nom genèric que deriva del grec alsos que fa referència al suc amarg de les seves fulles. Arborescens, epítet llatí, que significa “en forma d’arbre”. 
Descripció: Segurament un dels àloes més bonics, amb capçal arbustiu base llenyosa i molt ramificat. Si presenten una única tija dominant, pot mesurar entre un i quatre metres. Les seves fulles, com tots els àloes, es distribueixen en rosetes, són de color glauc, lanceolades, carnoses i amb dents als marges. La tija floral sorgeix formant una inflorescència simple, d’uns 60 centímetres, que conté un raïm de 20-30 centímetres, cònic, on es reuneixen les flors de color escarlata, erecte al principi i inclinat més tard. La floració apareix a l’hivern. El fruit es presenta en una càpsula de parets inconsistents, que conté moltes llavors. 
Hàbitat: perquè aquest arbust creixi correctament, requereix un sòl sorrenc que tingui un bon drenatge. Per tant hem d’evitar l’excés d’aigua perquè no es podreixi. És molt resistent a la sequera, així que no cal preocupar-se si veiem el terreny sec. També requereix exposició a ple sol o màxim a mitja ombra. Quan no rep tota la llum que necessita, es posa de color marró. L’Aloe arborescens no requereix pràcticament l’adob, una mica de fertilitzant a l’època de creixement, la primavera, serà suficient. No resisteix gelades per sota del -4 °C. Per descomptat suporta grans calors, època en què farem un reg setmanal.
Reproducció: tant per llavors com per esqueixos és fàcil. Per això i per la seva rusticitat és molt apreciat. 
Utilitats: medicinals, com que aquesta planta és de fulla estreta (té poc gel), és poc utilitzada en l’àmbit industrial però per ús domèstic ens pot venir molt bé. Funciona com antibiòtic, astringent, humectant i antiinflamatori de la pell. És ideal pel tractament de cremades de diversos tipus, ja que és cicatritzant i redueix el creixement microbià. Alleuja les picades d’insectes, èczemes i ferides. És considerat, amb l’Aloe vera com un dels millors cosmètics naturals. També és excel·lent per tenir cura del cabell. Ajuda a mantenir el sistema immunològic de forma saludable. Permet l’eliminació de les partícules de rebuig, ajudant a desintoxicar el cos. Excel·lent pel tractament d’úlceres, gastritis i restrenyiment. Combat eficaçment i alleugera les hemorroides. Ideal per cops musculars i torçades. Millora l’efecte de la quimioteràpia. Tot això necessitem aplicar-lo amb cremes, líquids de massatge, locions corporals o mascaretes de pell. Tot està fabricat a partir de les fulles d’aquesta planta. També és una planta molt utilitzada com a ornamentació als jardins, sobretot per la seva intensa i acolorida floració escarlata a l’hivern i pel poc esforç que ens demana. Bonica, rústica i agraïda. Els sud-africans diuen que és una planta “must have”, és una planta que l’has de tenir sí o sí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s