SCHEFLERA ACTINOPHYLLA

Nom comú: arbre paraigua, arbre pop
Família: araliàcies (Araliaceae)
Origen: boscos plujosos d’Austràlia, Nova Guinea i Java
Etimologia: el gènere està dedicat al metge alemany Johann Ernst Scheffler (1739-1810) incansable naturalista. L’epítet és específic i prové de les paraules gregues aktinos= radio i phillon= fulla, per la disposició dels folíols.
Descripció: Arbre perennifoli, d’aspecte magnífic i ràpid creixement, de fins a 12-15 metres d’altura, amb el capçal simètric, en forma de para-sol i un o diversos troncs prims, poc ramificats, amb l’escorça llisa de color gris clar, esquerdant-se amb el pas dels anys. Branques gruixudes, i verdoses, amb lenticel·les. Fulles alternes, agrupades al final de les branques, palmaticompostes, de 60-90 centímetres de diàmetre, amb 8-15 folíols obovats o el·líptics, disposats en cercle al final del pecíol, de 10-30 x 5-13 centímetres, amb la base obtusa, el marge sencer, de vegades ondulat, de textura semicoriàcia, de color verd fosc lluent a l’anvers i una mica més clar al revers. Les plantes joves acostumen a tenir menys folíols, més aguts i de vegades amb els marges serrats. Inflorescències, a l’estiu, a la part més alta de l’arbre, en panícules terminals amb 10-12 espigues que sobresurten del fullatge i es disposen com els radis d’un paraigua, mesurant fins a 130 centímetres de longitud cada una. Les flors estan distribuïdes al llarg de les espigues i agrupades en caps arrodonits de 2 centímetres. El fruit és una drupa globosa, molt apreciada pels ocells, composta per 10-12 baies arrodonides, de color negre quan maduren. Les seves arrels són molt agressives, arriba a ser una planta invasora a Florida i Hawaii. Pot patir l’atac de cotxinilles.
Hàbitat: planta d’exposició solejada o mitja ombra que només tolera gelades febles quan és adulta i que no siguin persistents. A Cabrils hi ha un exemplar magnífic, impecable (l’arbre de les imatges), d’uns 10 metres d’altura i capçal molt ampli amb un aspecte impressionant, sense una sola taca. Dedueixo que no és un arbre tan delicat, ja que segur patirà, alguna vegada, gelades superiors a -2 °C. No requereix regs continus, només ocasionals en èpoques de fortes calors, quan ja està el sistema radical ben instal·lat. S’estima sòls fèrtils, profunds i lleugers, rics en matèria orgànica, ben drenats i amb certa humitat. No florirà pas com a planta d’interior.
Reproducció: per llavors a la primavera o per estaques a la primavera-estiu.
Utilitats: un arbre ornamentalment magnífic, molt elegant i impressionat que requereix un ampli espai per desenvolupar-se. Feliç la persona que tingui un al seu jardí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s