RICINUS COMUNIS

Nom comú: ricí, cagamutxa, enfiter, figuera del dimoni o fesolera de llum.
Família: euforbiàcies (Euphorbiaceae)
Origen: Àfrica (Abissínia, Etiòpia?) actualment naturalitzat a les zones de climes temperats de totes les parts del món.
Etimologia: el terme Ricinus, vol dir “paparra” i comunis, “molt comú”, perquè les seves llavors tenen forma de paparra.
Descripció: Arbust o petit arbre d’una altura de 3-10 metres, on tant la tija principal, llenyosa per buida, com els pecíols o els nervis de les fulles són de color vermell. Les fulles, molt grans, són palmejades. Aquestes fulles són, alternes, palmatilobades, amb els lòbuls irregularment dentats. Mesuren uns 50 centímetres de llarg, amb pecíol de 30 centímetres. Flors femenines amb tres estils, disposades a la part alta de la panícula amb un ovari format per tres fulles rematades per tres branquetes bifurcades per captar el pol·len. Les masculines estan situades a la part baixa de la planta. Està en floració quasi tot l’any, però sobretot a l’estiu. Fruit en càpsula dehiscent de tres valves, ovoide, d’un o dos centímetres de diàmetre, amb la superfície coberta d’espines i de color vermell abans de la maduració. Conté tres llavors el·lipsoïdals, llises i brillants, de color vermellós amb taques.
Hàbitat: està naturalitzat als climes càlids com la regió mediterrània i les Illes Canàries, on arriba a tenir forma d’arbret. Accepta tota mena de terres. És molt resistent a la sequera, i només aguanta un fred moderat. És una planta cultivada des de l’antiguitat.
Reproducció: la multipliquen per llavors en primavera sense cap tractament previ.
Utilitats: Per una banda és cultivada industrialment per obtenir l’oli de ricí de les seves llavors, de les quals s’ha eliminat la toxina rizina amb un poder verinós similar a l’estricnina. Aquest oli és utilitzat contra el restrenyiment infantil (el problema és el seu gust molt desagradable); també com a lubrificant de motors, dessecant de pintures, fabricació de sabons i contra la calvície. Es diu que aquesta planta és repulsiva per a les mosques i també s’ha utilitzat com a fibres per fabricar cordes. També s’utilitza com a cosmètic pel cabell trencadís, estimulador de contraccions uterines abans del part i ajuda a combatre els dolors musculars amb friccions. Una altra aplicació és com a protector labial i contra els mussols utilitzant una sola gota. Les seves llavors són molt verinoses, una sola pot matar un infant si la mastega, i unes poques una persona adulta. En jardineria s’han obtingut algunes varietats per la utilització al jardí principalment pel seu fullatge i plomall floral, per fer pantalles o contrastos de color. Personalment mai he vist aquesta planta en un jardí. Acostumen a aparèixer pels camins, no molt lluny del mar. Això sí, és una planta molt peculiar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s