JUNIPERUS HORIZONTALIS

Nom comú: savina rèptil, savina rastrera, savina horitzontal.
Família: cupressàcies (Cupresaceae)
Origen: Nord-amèrica.
Etimologia: juniperus nom genèric que prové de la paraula llatina iuniperus que és el nom del ginebró o la savina. Horizontalis, epítet llatí que defineix el seu caràcter entapissant.
Descripció: és una conífera en forma d’arbust entapissant amb tiges de fins a 3 metres de longitud amb la capacitat d’arrelar. No acostumen a superar els 50 centímetres d’altura. Les fulles, perennes, tenen forma d’escama, encara que tenen forma acicular quan broten i són d’un color verd o blavenc, en funció de la varietat. Les flors passen desapercebudes, sense cap atractiu ornamental. Els fruits, petits, són de color blau fosc quan maduren. 
Hàbitat: són coníferes de lent creixement que viuen a ple sol o a mitja ombra. Toleren tant les fortes calors com les gelades. No són gens exigents respecte al sòl, creixen a terrenys alcalins, humits o pedregosos. Cal regar-les moderadament, ja que resisteixen la sequera però no l’entollament d’aigua i caldrà esperar que el terreny estigui sec per tornar a regar. Podem adobar una vegada a l’any encara que no és estrictament necessari. Només utilitzarem la poda per treure branques mortes o fetes mal bé. L’únic problema el podem tenir amb els fongs si reguem en excés. És una planta realment dura, rústica i sense pràcticament manteniment.
Reproducció: habitualment per esqueixos a la tardor, per murgó o per partició de mata. Hi ha molts cultivars d’aquesta planta difícils de diferenciar.
Utilitats: són purament ornamentals. És una conífera ideal per a rocalles i talussos, sens dubte és la millor savina entapissant. Fa magnífics contrastos de color amb altres coníferes, com per exemple el Juniperus comunis. Resulta perfecte per a situacions a prop del mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s