OSTEOSPERNUM ECKLOMIS


Nom comú: dimorfoteca, margarida del cap
Sinònim: Dimorphoteca ecklonis
Família: asteràcies (Asteraceae)
Origen: Sud-àfrica.
Etimologia: Dimorphoteca, nom genèric que prové del grec, dhis, morphe i theka, que significa, “la fruita en forma de dos”, en referència al dimorfisme de les asteràcies. Ecklonis, epítet atorgat al botànic i recol·lector de plantes danès Christian Friedrich Ecklon (1797-1868).
Descripció: és una planta herbàcia perenne o anual, que pot arribar a un metre d’altura i el mateix d’amplada, habitualment erecte, de vegades inclinat. La seva base pot ser llenyosa. Les fulles són alternes, sèssils (sense pecíol), simples, el·líptiques, lleugerament suculentes, amb el marge dentat, omplint l’extrem de les branques, encara que la part baixa acostuma a estar nua. Els grans capítols florals, de fins a 80 mil·límetres de diàmetre, es troben per separat o en petits grups a l’extrem de les branques amb peduncles curts (branca de creixement limitat que sosté les flors). Els raigs florals són llargs, de color blanc brillant a la part superior i de color blau o violeta a la part interior. El disc és blau fosc o porpra. Floreix a la primavera i l’estiu. Els fruits són d’uns 7 x 3 mil·límetres, llisos, ovoides i triangulars.
Hàbitat: exposició a ple sol. Vol climes suaus sense altes quotes d’humitat. Resisteix fins a -5 °C, encara que s’estima temperatures càlides. No són exigents respecte al reg, ja que suporten molt bé la sequera. Volen un sòl ben drenat medianament fèrtil. Si retirem les flors marcides, prolongarem la floració. Aconsellen retallar les mates per mantenir la planta compacta a la tardor. En el meu cas las vaig plantar fa més de 10 anys i elles soles es reprodueixen per tota la rocalla sense cap ajuda.
Reproducció: per llavors o esqueixos tendres a la primavera, quan no hi ha risc de gelades. Hi ha diferents varietats i colors. Habitualment blanc i morat.
Utilitats: Planta molt utilitzada, anual o vivaç, depenent del clima. Molt rústica i ideal per formar grups o masses de flors, molt alegres, alternant amb altres espècies i colors. Ideal per a rocalles o llocs de difícil accés, ja que és molt rústica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s