MENTHA X PIPERITA


Nom comú: menta pebrera, herba sana, menta de caramel, menta de faves
Família: lamiàcies (Lamiaceae)
Origen i una mica d’història: L’actual Menta x piperita és un híbrid obtingut a Anglaterra al segle XVII, creuant les espècies Mentha aquatica i Mentha spicata. És per tant un híbrid i és estèril. Posteriorment, a França, es va obtenir la Mentha x piperita var. officinalis, una varietat de la mateixa planta però amb un oli essencial de millor qualitat. Actualment es troba distribuïda per tot el món, allà on pugui viure. És molt difícil distingir totes les varietats de menta, ja que hibriden de forma natural. 
EtimologiaMentha, deriva del llatí mintha, nom grec de la nimfa Minta, amant de Plutó. Piperita, epítet derivat del llatí piperis, és a dir “pebre”.
Descripció: la menta és una planta herbàcia, aromàtica, de 30-70 centímetres d’altura, amb tiges erectes i quadrangulars, i arrels rizomatoses, que fan que s’escampi de forma pràcticament descontrolada per tot el terreny quan està plantada a terra. Fulles simples, oposades, ovalades, de 4-9 centímetres de llargada per 2-4 d’ampla. Tenen l’àpex agut, el marge dentat, amb l’anvers de color verd fosc i amb fina nervadura. Tant les tiges com les fulles acostumen a ser tomentoses. Inflorescències terminals, que broten de les axil·les des del començament de l’estiu fins a principis de la tardor, en forma d’espiga. Les flors són petites, d’uns 8 mil·límetres, de color púrpura o rosat.
Hàbitat: la menta accepta els climes més diversos, però viu millor amb primaveres fresques i humides i estius secs i calorosos. Pot viure tant a exposicions solejades com a zones en ombra. El que és cert; amb més lluminositat, dies més llargs i més calor, produeix més olis essencials. Requereix un reg regular i generós, especialment a l’estiu. És important no mullar les fulles quan reguem, ja que perdem olis essencials. La menta no és particularment exigent amb el sòl, ha de ser lleuger, porós, ric en humus, de pH neutre o una mica àcid, i ben drenat. S’han d’evitar els terres argilosos i pesants. Vaja, sort que no és exigent. És una planta que requereix grans quantitats de potassi, fòsfor i nitrogen. No és una planta que requereix poda continua, senzillament hem de tallar les parts danyades o seques. Atenció amb els caragols. La collita, comercialment, la fan quan la planta està completament florida i porten la collita a les destil·leries. A casa és fàcil, l’agafem quan la necessitem i si tenim un excés, la podem tallar i assecar. 
Multiplicació: aquesta planta és un híbrid, i per aquesta raó la multiplicació per llavors no té sentit. La seva reproducció és vegetativa, per esqueixos de brots vegetatius, per divisió de mata o per estolons. Recordem que si a la menta li agrada el lloc i com la cuidem, es torna pràcticament una planta invasora. 
Utilitats: Gastronòmiques, com a beguda en infusió. També és l’aroma utilitzat a caramels, xicles, gelats i altres preparacions de rebosteria. La utilitzem per a moltes receptes, en amanides, sopes, carns, aromatitzar vinagres i també per fabricar licors i fer còctels. Medicina, els olis essencials són antiflatulants, antiemètics, espasmolítiques, antipruriginoses i analgèsiques de les mucoses. A la medicina tradicional s’utilitza per als trastorns digestius i hepàtics, per ajudar a la digestió i com antiespasmòdic en dolors musculars. També per alleugerir la sinusitis, pel mal de cap fregant els temples, per alleugerir el mal de queixal i les picades d’insectes o altres irritacions dèrmiques. També per alleugerir la tos i els refredats. Important, l’oli essencial de menta no es deu aplicar a menors de 2 anys, embarassades i lactants. Ornamentalment, sense ser una planta preciosa, pertany a aquest grup d’aromàtiques que tant ens agraden tenir a casa, encara que sigui en un test (si us plau, mai en testos petits).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s