TRACHELOSPERMUM JASMINOIDES


Nom comú: gessamí estelat, gessamí de llet, gessamí xinès 
Família: apocinàcies (Apocynaceae) 
Origen: Sud-est asiàtic 
EtimologiaTrachelospernum , és la conjunció de dues paraules gregues, trachelos que vol dir’ coll’ i spernum, que vol dir ‘llavor’, fent referència a l’estretor de la seva llavor. Jasminoides, epítet llatí que vol reflectir la similitud entre les flors d’aquesta planta i la del gessamí. 
Descripció: voldria dir que estem parlant de l’enfiladissa més bonica que podem trobar a un jardí. És una opinió generalitzada. Es tracta d’un arbust perennifoli, enfiladís, o sarmentós amb tiges llenyoses i retorçades. Creix amb un cert ordre. I pot abastar superfícies superiors a 5 x 5 metres. Creix lentament al començament, anant més de pressa després fins a arribar a cobrir espais molt amplis. Fulles oval i lanceolades, de fins a 10 centímetres de llarg, oposades, peciolades, coriàcies i lluents, sobretot quan són joves. Flors blanques en forma d’estels, o d’hèlix, semblants a les del gessamí, molt perfumades, petites però nombrosíssimes, semblant fins i tot que la planta és de color blanca. Aquesta espectacular floració succeeix des de la primavera fins a l’estiu, de vegades fins a començament de la tardor. El fruit és un fol·licle de 10-25 centímetres de llarg i de 3-10 mil·límetres d’ampla que conté nombroses llavors.
Hàbitat: planta que requereix exposició a ple sol o mitja ombra lluminosa. Li agraden els climes temperats però quan és una planta adulta, ben instal·lada, pot resistir gelades de fins a-10 °C. No és molt exigent respecte al terreny, vol una mica de matèria orgànica i que estigui ben drenat, sense excés d’humitat. Cal dir que aquesta planta no s’enfila sola. Cal lligar-la i dirigir-la allà on interessa. Una vegada la tija és llenyosa es mantindrà sola. Cal regar-la molt poc a l’hivern, aproximadament una vegada per setmana a la primavera i 2-3 vegades a la setmana a l’estiu sense cap excés. Amb un adob a l’any que contingui macro i micronutrients tindrà prou. No cal podar-la, només retirar-ne les branques mortes o trencades, però sí tallar les puntes per dirigir-la. A poc a poc anirà tapant tots els espais, ja que és una excel·lent entapissant. Continuarà creixent fins que les tiges no tinguin suport, arquejant les seves puntes i creant una cascada florida meravellosa.
Multiplicació: per murgó o per esqueix semillenyós en un sòl ric en humus, millor utilitzaºnt hormones d’arrelament i sota vidre.
Utilitats. Com ja hem dit és, potser, la millor enfiladissa que podem trobar al mercat. Fulles velles de color ver fosc i coriàcies, les joves molt lluents, una floració més que espectacular, molt nombrosa i molt fragant, amb una aroma molt fina. No deixa cap forat sense cobrir. També es pot podar com a arbust i plantar-la amb un test de bona mida És, a més, una enfiladissa amb un mínim manteniment. Cobrirà columnes, balustrades, enreixats, murs i pèrgoles regalant un efecte paisatgístic meravellós. És, sense cap mena de dubte, una gran elecció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s