GAZANIA SPLENDENS

 
Nom comú: gazània 
SinònimGazania x hibrida, Gazania rigens 
Família: asteràcies (Asteraceae)
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaGazania, gènere dedicat a l’erudit italià d’origen grec, Teodor Gaza (1398-1475), estudiós de l’humanisme grec i traductor d’Aristòtil. Splendens, epítet llatí, que significa ‘esplèndid’, ‘magnífic’.
Descripció: planta vivaç, considerada com a anual on els hiverns són freds i la planta mor. Vegeta com a mata i sovint amb tiges subterrànies de les quals surten noves mates. Tenen una altura d’uns 20-25 centímetres. Les fulles són primes, sovint pinnatisectes, altres de marge sencer. Poden ser verd fosc a l’anvers i argentades al revés o d’un verd argentat, en funció de cada híbrid, n’hi ha molts. Les flors són tipus margarida però més grans i amb una varietat de colors important. Grogues, taronges, bronze, granat, bicolors, etc. La floració comença a la primavera i finalitza a finals de l’estiu, fins i tot fa flors a la tardor si no fa fred. És una planta entapissant. Tenen una vida curta, uns 4 -5 anys, i podem renovar-les fent esqueixos de les mateixes mates a la tardor.
Hàbitat: requereix situació solejada, si no les flors no s’obriran. És una planta de climes càlids i suaus, no resistint gelades més fortes de -4°C, i només molt esporàdiques. Viu bé a qualsevol terreny però prefereix els lleugers encara que siguin pobres. Regs molt poc abundants excepte a l’estiu, quan s’intensifica la calor, que seran freqüents. L’excés d’humitat les perjudica, són resistents a la sequera. Si volem una bona quantitat de flors, és bo afegir al reg un adob mineral cada quinze dies. També, per tenir una bona floració, recomanen treure les flors i fulles marcides.
Reproducció: comercialment, les multipliquen per llavors tot l’any, que triga uns 7-14 dies a una temperatura de 18-20 °C. Ja hem parlat que quan a casa ja són velles les podem renovar fent esqueixos de les mateixes mates a la tardor. El marc de plantació és de 20 x 20 centímetres
Utilitats: Espècie de les més utilitzades a la jardineria per fer grups, bordures de flor, per entapissar, i també per plantar a les rocalles, ja que són plantes poc exigents i tenen unes flors amb colors molt variats, alegres i brillants. La seva floració és abundant i duradora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s