DATURA ARBOREA


Nom comú: trompetes, arbre trompeter, datura, trompetes del judici
SinònimBrugmansia arborea. 
Família: solanàcies (Solanaceae)
Origen: Amèrica del Sud
TaxonomiaDatura prové de l’hindi dhatüra, “poma espinosa”. Arborea, epítet llatí que no requereix més explicació. Actualment hi ha la tendència a dir Datura a algunes espècies i Brugmansia a d’altres. 
Descripció: Són arbustos o petits arbres perennes que fan des de 3 a 11 metres d’altura. Les fulles són alternes, llargues, de 10-30 centímetres i amb una amplada de 4-18 centímetres, amb marge sencer o lleugerament dentat, sovint amb la superfície asimètrica, els nervis ben marcats i cobertes de fina vellositat. Floreixen des de la primavera a la tardor Les flors, pèndules, i similars a trompetes, arriben a mesurar 30 centímetres de llarg i poden ser blanques, grogues i també roses, taronges o vermelles. El fruit és una baia no espinosa, obovada, que pot ser molt llarga. Hi conté fins a 300 llavors per fruit. La seva aroma es manifesta al vespre, atraient insectes i ratpenats que són els responsables de la pol·linització.
Hàbitat: aquest gènere creix en climes temperats, sense gelades o amb gelades molt febles i no persistents (a Vilassar de Mar hi ha bons exemplars). Requereix exposició solejada o mitja ombra lluminosa. Viu sobre terrenys humits, fèrtils i ben drenats. Regar-los de forma moderada a la primavera i a l’estiu i anar reduint els regs a la tardor i sobretot a l’hivern. És convenient abonar-los quasi mensualment a la primavera i a l’estiu. També és recomanable podar dràsticament les branques amb flors marcides una vegada ha finalitzat la floració. De vegades poden ser atacades per la mosca blanca i els aràcnids vermells, especialment en ambients secs, ja que en aquestes condicions proliferen.
Reproducció: es multipliquen per esqueixos semimadurs, però no és fàcil per als aficionats. És millor comprar la planta a vivers de confiança. Hi ha una gran quantitat de cultivars i varietats amb molt diversos colors.
Utilitats: Totes les parts d’aquesta planta són verinoses tant per a les persones com per als animals, especialment les llavors i les fulles. Tenen un alt contingut en alcaloides. Aquestes plantes són ingerides de vegades per diversió o en cerimònies xamàniques de poblacions indígenes, bullint unes fulles i bevent-ne la infusió. Provoquen set a la gola, al·lucinacions, al·lucinacions de persecucions, distorsió d’imatges, somni, recuperació de records perduts i ereccions prolongades. No jugueu amb això, la intoxicació és impredictible i pot, sovint, resultar fatal. Ornamentalment és una planta no gaire difosa, potser per la seva toxicitat, però és de floració molt atractiva i ideal per a jardins petits o per plantar en grans testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s