POLYGALA MYRTIFOLIA


Nom comú: polígala amb fulles de murta, lletera del cap
Família: poligalàcies (Polygalaceae)
Origen: Sud-àfrica 
Etimologia: Polygala, nom que deriva del grec i vol dir “molta llet”, ja que es pensaven que servia per a augmentar la producció de llet del bestiar. Myrtifolia, epítet llatí que vol dir “com les fulles de la murta”.
Descripció: arbust de fulla perenne, erecte i de capçal arrodonit, amb una altura de 3-4 metres com a màxim. La tija és llenyosa i molt resistent. Les seves nombroses branques estan cobertes de fulles ovalades de 2,5-5 centímetres de llargada i 1,3 d’amplada, de color verd grisenc. Les flors són de color púrpura, d’uns 25 mil·límetres, i es desenvolupen en petits grups als extrems de les branques semblant flors de lleguminosa o petites orquídies; tenen forma de papallona i els seus pètals són molt vistosos, com marcats per venes de color més fosc i hi crida l’atenció un floc d’estams. Floreix pràcticament tot l’any. El fruit és una petita càpsula alada.
Hàbitat: al seu lloc d’origen les trobem entre dunes, vessants pedregosos, als boscos i a pastures obertes. Viu amb exposició solejada i accepta mitja ombra, però aconseguint menys flors. Requereix climes càlids, com el nostre, i resisteix gelades curtes i suaus. Viurà bé a un terreny fèrtil, encara que no és exigent, i ben drenat. Requereix reg durant la instal·lació de la planta i a les èpoques de màximes calors. Només requereix poda de manteniment, retirant les branques seques o trencades, o retocant la seva forma. Les plagues que pateix habitualment són el pugó i la cotxinilla.
Reproducció: es reprodueix fàcilment per llavors a la primavera o per esqueixos a la tardor. 
Utilitats: és una planta coneguda per les seves propietats antibacterianes i antifúngiques. Estudis realitzats a la Universitat de Natal demostren que té efectes contra la Candida albicans. Ornamentalment és un arbust cada vegada més utilitzat, és de fàcil manteniment i té unes flors precioses pràcticament tot l’any. El podem plantar en solitari o formant grups i també el podem cultivar en un test de bona mida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s