CALLISTEMON CITRINUS


Nom comú: cal·listèmon, escuragots, bottlebrush (anglès),
Família: mirtàcies (Myrtaceae)
Origen: Costa est d’Austràlia 
EtimologiaCallistemon, prové del grec i significa “estams bells” al·ludint a les seves espectaculars inflorescències. Citrinus, epítet llatí que significa cítric, pel seu aroma a llimona. 
Descripció: arbust perennifoli que pot arribar als 8 metres d’altura i amb branques arquejades. Fulles lineals, lanceolades, alternes i coriàcies de color verd grisenc i aroma a llimona, vermelloses quan són joves. A la primavera i estiu (jo crec que a qualsevol època de l’any poden florir) apareixen unes denses espigues de color vermell molt lluent entre les fulles aconseguint una espectacular floració. Les espigues són d’uns 6-10 centímetres de longitud per 4-7 de diàmetre. Els estams són d’un color vermell intens amb les anteres fosques. Quan desapareixen les flors, apareixen uns fruits que són petites càpsules d’uns 5 mil·límetres molt aferrats a les branques. 
Hàbitat: aquest gran arbust requereix exposició a ple sol. No li agrada gens el fred ni les gelades però el nostre litoral és ple d’aquestes plantes que creixen i floreixen perfectament. És bastant indiferent al tipus de sòl, fins i tot pobre, sempre que dreni bé i contingui matèria orgànica, millor sense calç. Recomanen 1/3 de sorra, 1/3 de torba i 1/ de matèria orgànica millor vegetal, ben descomposta, i una mica àcida. És una planta molt resistent a la sequera, encara que li agradarà que la reguin a l’estiu. És recomanable adobar-la cada any amb humus. Admet la poda de neteja anual, tallant les branques que estan malament i les massa llargues. Són plantes molt resistents a les plagues i malalties, encara que alguna vegada poden patir pugó, àcars o cotxinilles.
Multiplicació: la multiplicació per llavors no és recomanable, ja que oferiran plantes de molt diversa qualitat, fins i tot algunes no floriran mai. El més aconsellable per estaques amb fulles de fusta semimadura, les quals arrelen amb bastant facilitat a l’hivernacle.
Utilitats: arbust de mida gran, molt utilitzat i valorat per la seva exuberant floració durant moltes èpoques del any. S’acostuma a plantar en solitari o formant grups. Pràcticament no crea cap problema i requereix molt poc manteniment. Molt recomanable sense allunyar-se molt del litoral.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s