CARISSA MACROCARPA


Nom comú: prunera de Natal, prunereta, cirerer de Natal, carisa
Família: apocinàcies (Apocynaceae)
Origen: Natal, Swazilàndia, Sud-àfrica 
EtimologiaCarissa, no és gens clar però sembla extret d’una llengua africana, ja que ‘carissa’, en etrusc vol dir “dona astuta” i no té cap sentit donar-li aquest nom. Macrocarpa, epítet llatí que significa “fruit gran”.
Descripció: Arbust llenyós, que es pot considerar fruiter i que arriba a uns 3-4 metres d’altura, o alguns més, i és de creixement lent. Produeix làtex. El capçal és molt dens, irregular i espinós, amb les espines en forma de I grega. Fulles persistents, simples, de marge sencer, oposades, ovades, coriàcies i d’un verd fosc brillant. Són d’1,5-7 centímetres de llarg per 1-4,5 d’ample. Les flors són molt similars a les del gessamí, d’un blanc molt pur però són més grans i perfumades (uns 5 centímetres de diàmetre). Aquestes flors són solitàries o agrupades en cimes. Floreix gran part de l’any però la principal època és a la primavera. Són flors de 5 pètals amb forma d’estel. Seguidament es produeixen uns fruits, semblants a les prunes, en forma d’ou, carnosos i indehiscents, primer de color verd i després d’un color vermell llampant. Fan uns 6-7 centímetres de llargada per 3,5-4 centímetres d’amplada. La combinació de fulles, flor i fruits a la vegada és molt espectacular.
Hàbitat: El seu hàbitat natural són les dunes a prop de la costa. Serà molt més productiva, en tots els sentits, amb exposició plenament solejada que a mitja ombra. Suporta les fortes temperatures però gelades febles i puntuals, uns -3 °C. Encara que perdi la fulla tornaria a brotar. Prefereix sòls ben drenats, lleugers o sorrencs, amb bona quantitat de matèria orgànica, encara que tolera els sòls pobres i alcalins. El tema del drenatge és fonamental, no suporta que s’entolli la terra perquè es podrirà segur. Suporten bé la sequera i els regs han de ser sempre moderats. Podem abonar cada any amb matèria orgànica a la primavera i alguna vegada amb adob químic a la primavera o estiu. Presenta bona resistència a la salinitat i els vents marins. Suporta la poda de formació i de neteja a l’hivern. No pateix cap plaga o malaltia, excepte el podriment d’arrels per excés d’aigua. 
Reproducció: Per llavors o esqueixos semimadurs de brots naturals. Per llavors hem d’agafar-les quan la fruita és ben madura. Amb aquest sistema trigaran uns 4-5 anys en produir. Triguen uns dos mesos a germinar. Per esqueixos trigaran al voltant de 2-3 anys en produir. Existeix la varietat Rostrata, molt més baixa i rastrera.
Utilitats: el fruit de la prunera de Natal té una sèrie de propietats alimentàries que el fan valuós a diverses cultures. És ric en calci, fòsfor, coure i manganès, i sobretot en ferro, raó per la qual és eficaç per combatre l’anèmia. També és molt ric en vitamina C i en vitamines del grup B. Està científicament demostrat que l’extracte d’aquesta planta té propietats antidiarreiques, i també les utilitzen per a les taques de la pell. Els fruits d’aquesta planta són comunament utilitzats en l’elaboració de dolços i melmelades amb un gust entre la maduixa i el nabiu, i també es menja fresc al natural o en amanides de fruites. Ornamentalment és un arbust deliciós, cada dia és més utilitzat. El contrast entre les fulles, les aromàtiques i belles flors, el color dels fruits i les seves utilitats són una meravella. Podem plantar-los individualment o en grups directament al sòl, també en jardineres o testos i per fer tanques vegetals pràcticament impenetrables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s