JUNIPERUS OXYCEDRUS


Nom comú: càdec, ginebrissa, ginebre, ginebró (Mallorca)
Família: cupressàcies (Cupressaceae)
Origen: conca mediterrània 
Etimologia: Juniperus, nom clàssic llatí del ginebró. Oxicedrus, del grec oxys= punxegut, i cedrus per la similitud de les seves acícules. 
Descripció: petita conífera de 6-8 metres d’altura, alguns exemplars arriben als 20 metres, encara que moltes vegades creix de forma arbustiva o semiarbustiva. És de lent creixement i té habitualment la capçada punxeguda. Tronc recte amb l’escorça grisenca, prima, que es desprèn en plaques i tires. Branquillons penjants. Acícules en verticils de 3, disposades perpendicularment als branquillons, punxants, de 15-25 mil·límetres de longitud per 1-1,5 mil·límetres d’amplada, amb dues bandes blanques a l’anvers i verd al revers. El fullatge presenta un color general glauc. Floració al començament de la primavera. Inflorescències masculines i femenines sobre diferents peus (arbre dioic). Cons globosos de 8-10 mil·límetres de diàmetre, carnosos, de color vermellós o marró quan maduren (al segon any) amb tres llavors a l’interior.
Hàbitat: Acostuma a estar barrejat amb pins, alzines o alzines sureres. Creix des dels 0 als 1.500 metres d’altitud. Requereix molta lluminositat, raó per la qual acostuma a viure als vessants secs i solejats de les muntanyes. Molt resistent al fred i a la sequera. Un excés de reg podriria les arrels. També tolera la proximitat del mar i els terrenys calcaris, pobres i pedregosos. Realment és un arbre molt rústic que pot viure en condicions dures. No suporta la poda, raó per la qual només retirarem les branques seques.
Reproducció: es multiplica per llavors. La germinació és molt lenta, de 6 mesos a un any o més.
Utilitats: La seva fusta vermellosa, aromàtica i quasi incorruptible, és molt apreciada en ebenisteria. Produeix olis essencials per destil·lació dels seus glabres. Aquest oli s’utilitza, en ús extern, tradicionalment per a malalties de la pell com èczemes, psoriasis o sarna. En veterinària s’utilitza la seva brea per a malalties cutànies del bestiar. A les Balears s’utilitza per donar gust a la ginebra com a substitut del ginebró comú, ja que aquest no creix a les illes. Encara que no és molt usual, també s’utilitza com a planta ornamental pel seu aromàtic fullatge i per a fer tanques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s