TECOMA CAPENSIS

Nom comú: tecomària, bignònia de flor petita, bignònia del cap, xuclamel del cap.

SinònimBignonia capensis, Tecomaria capensis. 

Família: bignonàcies (Bignoniaceae)

Origen: Sud-àfrica, Swazilàndia i sud de Moçambic

Etimologia: Tecoma, nom genèric que deriva del nàhuatl tecomachitixi, que es va aplicar pels pobles indígenes de Mèxic a les flors tubulars. Capensis, epítet geogràfic que fa referència a la seva localització al Cap de Bona Esperança. 

Descripció: és un arbust erecte, de creixement ràpid que arriba a mesurar 3-8 metres d’altura per 2-3 metres d’ample. Habitualment és perennifoli, però no als climes més freds que el nostre. Acostuma a créixer recolzant-se, vol dir que llença puntes de creixement llargues que es recolzen en les tiges o branques d’altres plantes, o també murs, enreixats o tanques, fent que la planta tingui un aspecte desordenat. Les fulles són oposades, compostes, imparipinnades, amb 7-9 folíols oblong d’1,5 a 3 centímetres, amb el marge lleugerament serrat, d’uns 15 centímetres de longitud total, de color verd a verd fosc. Les flors són tubulars, estretes, d’uns 7,5 centímetres de llarg. S’agrupen en llargs raïms terminals d’uns 15 centímetres. El seu color va del taronja a vermell, molt llampants. Poden florir des de la tardor fins a quasi tot l’hivern i de vegades en altres èpoques del any. El fruit és una càpsula allargada, quasi lineal, plena de llavors. 

Hàbitat: viu millor a ple sol però suporta la mitja ombra. Resisteix temperatures de -8 °C. Poc exigent amb el sòl excepte si aquest és molt alcalí, en aquest cas li proporcionarem quelats de ferro. També demana que el terreny sigui ben drenat. És molt poc exigent amb el reg i tolerant a la sequera. Si el podem després de la floració, creixerà més dens. També es pot podar per donar-li forma d’arbust. Pot patir atacs de cotxinilla o mosca blanca si ens passem amb el reg. 

Multiplicació: es poden reproduir per estaques o utilitzant els plançons arrelats durant l’època de creixement actiu. 

Utilitats: aquesta planta, molt utilitzada i apreciada, encara que no és la típica enfiladissa, podrem donar-li totes les aplicacions que li donem a una planta d’aquest estil i acabarà cobrint murs, enreixat, etc., ràpidament. La seva floració és absolutament espectacular i a més a una època de l’any on no abunden les flors tan llampants. Planta de fàcil cultiu i molt agraïda, és francament recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s