CUPRESSUSCYPARIS x LEYLANDII

b2c8c98118888318d94f5a74f595557ddsc_9230cupressocyparis leylandii - leyland cypress 12cupressocyparis leylandii - leyland cypress 09
Nom comú: leylandi, xiprer de Leyland, xiprer híbrid de Leyland, leilandi, lilandi
Família: cupressàcies (Cupresaceae)
Origen: va ser descobert a Gal·les el 1888 per J. C. Leyland però no es va donar a conèixer aquest híbrid fins al 1925, quan es va enviar una mostra a la Royal Horticultural Society per a la seva identificació.
Taxonomia: el nom es va assignar amb el següent criteri, Cupressuscyparis, és la suma de Cupressus i Chamaecyparis, gèneres dels quals prové. Leylandii, en honor al seu descobridor.
Descripció: conífera de molt ràpid creixement que pot arribar als 20-25 metres d’altura i un diàmetre de 5-6 metres. Pot arribar a fer fins a 15 metres d’alçada en només 16 anys. Les fulles presenten la forma d’escama sobre els branquillons i són lleugerament aromàtiques. Són de color verd fosc, de vegades una mica glauques, i una mica més pàl·lides al revers. Les llavors es troben en cons d’uns dos centímetres de diàmetre, amb 8 escames i 5 llavors diminutes, però en ser un híbrid, les llavors són infèrtils.
Hàbitat: és una espècie realment rústica, adaptable a qualsevol mena de sòl, fins i tot una mica salins, encara que si aquest és molt calcari, és millor empeltar-lo sobre el xiprer comú. No tem el fred intens i pot viure a prop del mar. Admet perfectament la poda severa i a diferència del xiprer comú, rebrota amb facilitat. Pot ser atacat per les cotxinilles i de forma més greu pel fong phitosphora que pot crear zones de necrosi i no és fàcil de tractar.
Reproducció: en ser un híbrid es multiplica per esqueixos, feina reservada a experts, ja que no és gens fàcil. Curiosament fa el murgonat natural, que en aquest cas és una multiplicació asexual de les branques baixes quan arriben a tocar terra.
Utilitats: aquesta espècie, ja que és molt vigorosa, s’utilitza moltíssim per fer pantalles molt espesses, de 2 metres d’altura o més, per aquesta raó no és adient per a jardins petits. Hi ha diverses varietats amb diferents colors al mercat. No es recomana retallar-lo per sota dels 2 metres ni retallar la part més baixa de la planta. També el podem mantenir en solitari amb la seva forma piramidal i retallar-lo una mica per mantenir-lo dens.

dsc_9224

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s