CITRUS LIMON

dsc_9682dsc_9328181118000004gdsc_9327dsc_9364

Nom comú: llimoner, citronella

Sinònim: Citrus limonun, Citrus medica Var limon

Família: rutàcies (Rutaceae)

Origen: Sud-est de l’Índia, la Xina i Birmània. El llimoner actual es considera un híbrid entre el Citrus medica i el Citrus aurantium (taronja amarga). El seu cultiu el van introduir els àrabs a través de la Península Ibèrica i es va estendre per tota la conca mediterrània.

Etimologia: prové del grec i significa llimona. Limon, el seu nom popular.

Descripció: petit arbret de 3-6 metres d’altura, amb nombroses branques que tenen espines dures i gruixudes. Branquillons joves primer angulosos i després rodons i llisos. Fulles simples, de color verd pàl·lid, oblongues o el·líptic ovades, de 6-12 centímetres de longitud per 3-6 centímetres d’amplada. Són de punta obtusa, curta i amb el marge serrat o dentat. Les fulles joves tenen una tonalitat vermellosa. Flors solitàries o en raïms axil·lars, molt oloroses, vermelloses quan encara són poncelles. Pètals blancs en la part superior i de color púrpura per sota, amb 20-40 estams. Fruit oblong oval, de 7-12 centímetres de longitud, de color groc o daurat. Closca més o menys gruixuda depenent de la varietat, puntejada amb glàndules. Suc àcid i fragant. Llavors petites, ovoides i puntegudes.

Hàbitat: el llimoner és un arbre que requereix exposició solejada i per contra no li agrada el vent. La temperatura ideal de creixement oscil·la entre els 18 i el 28 °C, encara que pot suportar esporàdicament gelades de fins a -3°. Vol un sòl lleuger, de pH neutre i ric en matèria orgànica i a més ben drenat. El consell és adobar-lo a la primavera, l’estiu i la tardor. Un adob orgànic líquid o sòlid, seguint les instruccions, seria l’ideal. Tampoc suporta la sequera, li agrada l’aigua però sense entollar el sol. És fàcil de dir però ni poca ni massa i evidentment en funció de les temperatures, per exemple dos bons regs setmanals a l’època de màxima calor, menys a la primavera i poc a l’hivern. Un llimoner no l’hem de podar fins als tres anys, només treure les branques seques i aclarir una mica l’interior de l’arbre perquè penetri la llum. Quan ja és un llimoner gran hauríem de tallar les branques molt altes perquè no marxi massa cap amunt. Les plagues més comunes que pateix són, les cotxinilles, el pugó, la mosca blanca i el minador de les fulles. Totes elles es poden controlar bastant bé. El problema realment greu és el virus de la tristor, no té cura i l’arbre mor ràpidament. L’haurem de talar i cremar amb urgència.

Multiplicació: Obtenen el patró per llavor i les varietats s’empelten al patró. Les varietats més cultivades a casa nostra són Verna, Eureka, Fino i Lisbon. Haurem de demanar l’opinió d’un expert perquè ens aconselli la varietat més adient per nosaltres. La millor època per fer la plantació serà entre els mesos de març i setembre. Un últim consell, la llimona no s’arranca, es talla amb estisores.

Utilitats. Són tantes que mirarem de resumir-les al màxim.

Farmacologia. L’oli essencial és antisèptic, també ajuda amb els problemes respiratoris i és interessant per la gran quantitat de vitamina C que atresora.

Propietats estètiques: com a desodorant, blanquejador de mans, suavitzant del cabell i per fer màscares.

Neteja. Barrejat amb vinagre o bicarbonat és un magnífic netejador i desinfectant.

Fusta. La seva fusta, dura i groga és molt apreciada per fer treballs d’ebenisteria.

Gastronomia. És imprescindible com a aromatitzant i condiment a multitud de receptes i també a la rebosteria. També com a beguda, sola o combinada de mil formes. Avui en dia s’utilitza gastronòmicament tant el suc com la llimona seca o l’oli essencial. També s’utilitza com a element decoratiu a plats i begudes.

En jardineria, un arbre petit per a jardins petits o plantat en un bon test. Preciós i aromàtic durant la floració i meravellós quan està carregat de llimones, tot un regal. Si el clima permet el seu conreu, és un clàssic. Qui no voldria tenir un llimoner a casa seva?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s