PODRANEA RICASOLEANA

DSC_4960.jpgdsc_4959dsc_4617dsc_4958Nom comú: Bignònia rosa, bignònia de flor rosa, trepadora de natal
Família: bignoniàcies (Bignonaceae)
Origen: Sud-àfrica
EtimologiaPodranea, nom genèric que és un anagrama per a pandorea, gènere estretament lligat. Ricasoleana, dedicat al polític florentí Vicenzo Ricasoli (1814-1891) gran entusiasta de la flora exòtica.
Descripció: planta enfiladissa amb tiges llenyoses molt vigoroses que poden arribar a una longitud de 10 metres, amb branquillons angulosos, més endavant arrodonits i glabres, amb pèls als nusos. Fulles oposades, compostes, imparipinnades, amb el marge habitualment serrat, sense circells. Flors roses, o violetes rosades, grans, molt vistoses, agrupades en raïms terminals. Calze acampanat, amb 5 lòbuls; corol·la lleugerament bilabiada, tubular acampanada. La floració dura l’estiu i la tardor amb gran profusió. Fruit en càpsula linear, amb llavors alades, però rarament succeeix en cultiu.
Hàbitat: sota condicions adients aquesta planta cobrirà superfícies molt importants i de forma ràpida. Pot viure a ple sol o semiombra. Resisteix temperatures fins a –5 °C. És poc exigent respecte al sòl, encara que els prefereix lleuger, fèrtil i ben drenat. Caldrà regar-la només els mesos de màxima calor. Requereix d’una estructura i lligar-la per enfilar-la, ja que la planta per si sola no ho fa. Millor no regar-la ni adobar-la en excés, ja que la planta es pot descontrolar. Recomanen podar-la cada 4 anys, després de la floració, tallant per sobre del segon nus de les branques principals. Pateix poques plagues i malalties. L’aranya vermella i un excés de reg, sense bon drenatge serien els únics possibles problemes.
Multiplicació: per llavors, esqueix o murgó.
Utilitats: ens trobem amb una de les enfiladisses més vigoroses, de ràpid creixement i una floració difícil de superar. Com totes les enfiladisses, pot cobrir pèrgoles, enreixats, murs, etc. i és una planta molt ben adaptada al litoral mediterrani.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s