ARAUCARIA BIDWILLII

DSC_9873dsc_2083dsc_9487araucaria_bidwillii_21bBunya Pine Conearaucaria_bidwillii_seed

Nom comú: araucària d’Austràlia (nom aborigen, BuyaBunya); també li podem dir araucària de Bidwill.

Família: araucariàcies (Araucacieae)

Origen: la costa est d’Austràlia

Etimologia: Araucaria, nom genèric que fa referència a la regió d’Arauco (Xile). Bidwillii, epítet dedicat a John Carne Bidwill (1815-1853), jardiner anglès que va recol·lectar plantes a Nova Zelanda.

Descripció: és una conífera que pot assolir, al seu origen, fins als 50 metres d’altura, aquí menys de la meitat. És de creixement encara més lent que altres araucàries. És monoic i té un capçal simètric piramidal, però agafa forma de copa amb els anys, ja que les branques superiors són alçades, les del mig horitzontals i les més baixes caigudes. Tronc columnar, gruixut, recte i habitualment lliure de branques en gran part de la seva longitud, amb una escorça marró fosca o negrosa, gruixuda i escamosa amb les marques provinents de les branques. Fulles juvenils disposades en espiral, formant dues fileres, tot al llarg de les branquetes joves, lanceolades, de fins a 5 x 1 centímetre, d’un color verd brillant, molt agudes a l’àpex. Les fulles adultes, disposades en forma radial, superposades, són dures i coriàcies, lanceolades, de color i verd brillant i de 2,5 x 1 centímetre, agudes i encorbades, amb línies d’estomes a les dues bandes. Estròbils masculins i femenins, habitualment sobre el mateix arbre, els masculins solitaris, cilíndrics i alçats de 18-20 x 1 centímetre i els femenins formats per escames imbricades, disposades en espiral, ovoides o globosos, de 30 x 22 centímetres i que arriben a pesar fins a 10 kilograms, de color verd fosc. Quan madura i es desintegra, allibera entre 50 i 100 llavors de 4-7 x 2,5 centímetres, allargades o el·líptiques, comestibles, sense ales. Triguen 3 anys a madurar.

Hàbitat: arbre d’exposició solejada. Requereix sòls de tipus mitjà, fèrtils i ben drenats. Són arbres de clima temperat, resisteixen gelades moderades de -4 °C i temperatures màximes aproximades de 40 °C. Referent al reg hem de comptar que al seu origen viu amb una pluviometria propera als 1000 mil·límetres de pluja anual i per tant requerirà regs addicionals. Tolera la proximitat de la costa.

Reproducció: per llavor, lentes a germinar, uns 6 mesos, però de forma una mica especial. Quan la llavor germina crea primer un tubercle del qual més tard sortirà la tija. Les arrels apareixen al cap d’un any.

Utilitats: els aborígens sempre han utilitzat les llavors d’aquest arbre per alimentar-se, habitualment fent una torta mòlta i després les mengen crues o cuinades. La seva fusta és de color crema i fàcil de treballar. És excel·lent per fer motllures de terres. Ornamentalment és un arbre imponent, majestuós, que requereix el seu espai. És un arbre original i perfectament adaptat al nostre litoral.

dsc_7527

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s