WISTERIA SINENSIS

img_3576 (1)DSC_8715.jpgDSC_8730.jpgdsc00340glicina, glicinia wisteria sinensis flores frutos semillas flowers fruits seedsNom comú: glicina, anglesina
Família: Leguminoseae
Origen: Xina
Etimologia: Wisteria, nom genèric dedicat al Dr. Caspar Wistar (1761-1818). Sinensis, epítet geogràfic indicant el seu origen xinès.
Descripció: arbust enfiladís i llenaos, caducifoli, que pot sobrepassar els 15 metres de longitud i pot viure més de cent anys, molt vigorós. Fulles compostes de 7-13 folíols ovals, amb pèls quan són joves i glabres després. Flors de color violeta o malva d’uns 2,5 centímetres agrupades en grans raïms penjants de 15-20 centímetres de longitud, molt espectaculars. Floreix a la fi de la primavera, repetint de vegades a la tardor. Els seus fruits són llegums allargats, com de vellut, també molt vistosos. És molt important assenyalar que tant els llegums com les llavors de la glicina són verinosos.
Habitat: planta que creix tant a ple sol com a mitja ombra, requerint un mínim de 4 hores de sol. Encara que s’adapta prou bé a diferents tipus de sòl, s’estima més els terrenys argilosos i profunds, són plantes molt vigoroses, i que retinguin la humitat. Els sòls massa calcaris poden presentar carències de ferro i en aquest cas podem afegir, sulfats de ferro o quelats de ferro o també torba rossa. Són plantes resistents a les gelades fortes. Els terres massa humits poden provocar malalties radiculars com l’armillaria o el fusarium, que poden provocar la mort de la planta. Les necessitats hídriques són importants a l’època de calor mentre la planta encara és jove. Afegir tots els anys adob orgànic. Si hi ha una abundància de nitrogen, afavorirem el desenvolupament de les fulles en detriment de la quantitat de flors. La poda és un element molt important per tenir èxit amb la glicina. Hauríem de fer poda d’hivern i poda d’estiu.A l’hivern hem de retallar les branques llargues perquè acostumen a donar poca flor i respectar les branques més curtes, que són les que donen més flor. El resultat d’aquesta poda serà veure una glicina plena de branques curtes. De la mateixa manera, i com a mínim dues vegades durant l’estiu, tallarem totes les branques més llargues. Això evitarà que l’any següent tinguem molta fulla i poca flor. En el cas d’utilitzar la glicina per cobrir una pèrgola, és important deixar només un sol tronc per cada pal, ja que el podrien arribar a trencar. La glicina pateix tant malalties, oïdi i roya com plagues, pugons i cotxinilles.
Reproducció: no acostumen a ser reproduïdes per llavor, ja que triguen anys a florir i no sabem exactament quin tipus de flor ni aroma tindrem. Utilitzen tant el murgó aeri, com l’esqueix, amb tractament amb hormones d’arrelament o l’empelt si la planta mare no resulta interessant. Existeixen algunes varietats interessants com l’Alba, de flor blanca.
Utilitats: La glicina és una planta profusament utilitzada en jardineria, tant per cobrir murs com pèrgoles, enreixats o altres estructures. La seva floració és bellíssima i a la vegada ens permet gaudir d’ombra a l’època més calorosa i gaudir del sol a l’hivern. També podem cultivar-la a un test gran com un arbret. Recomanem comprar una glicina quan estigui en flor, senzillament per saber que comprem, quin color i aroma.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s