INDIGOFERA JUCUNDA

875add912169b463ac925111df0ad876
DSC_2106.jpg
DSC_9896

Nom comú: river indigo

Família: fabàcies (Fabaceae)

Origen: Natal. Sud-àfrica

EtimologiaIndigofera, vol dir “abundant”=fera, en “indi”. L’indi és el tint més antic utilitzat per l’home i el seu origen és l’Índia. Jucunda, epítet llatí que vol dir “agradable”.

Descripció: petit arbre o arbust semicaducifoli, d’uns 4 metres d’altura, i excepcionalment de fins a 7 metres. El tronc principal té una escorça marró grisenca i és de capçal més aviat estès. Ni el tronc ni les branques tenen espines. Les seves arrels no són agressives. Les seves fulles són imparipinnades, amb 4-7 parells de folíols més el terminal, d’uns 10 centímetres de longitud en total i són d’un color verd fosc. Llarga floració d’uns 5 mesos, pràcticament primavera i estiu, amb flors petites blanques, rosades i violetes, agrupades en espigues, combinant els colors a la mateixa espiga. Tenen uns 7 centímetres de longitud i són aromàtiques, amb un aspecte molt delicat. Els fruits són llegums cilíndrics i estrets, llisos i vermellosos i d’uns centímetres de llarg. Contenen de 8 a 10 llavors molt petites que maduren a la fi de la tardor.

Hàbitat: originalment és una planta de sabana, zona de matoll o bosc dispers. És un arbre-arbust de creixement bastant ràpid, florint al 3r any de vida. Viu bé amb exposició a ple sol o semiombra. Li agrada un sòl de jardí lleuger i ric en nutrients, i si pot ser amb un pH neutre, tot agraint una aportació anual de compost orgànic. És sensible a les gelades els dos primers anys i després resisteix sense problemes gelades moderades. Requerirà aportacions d’aigua a l’estiu. Recomanen podar un terç de les branques quan la planta està inactiva. És considerada una planta de baix manteniment i ben adaptada al clima temperat del litoral mediterrani.

Reproducció: Per llavors a la primavera. Triga de  4 a 6 setmanes en germinar. Es recomana la sembra en testos individuals.

Utilitats: les seves arrels les utilitzen per tractar els cucs de les persones i animals. Les fulles són les portadores del tint indi, de color blau o violeta. Ornamentalment és una planta d’un aspecte delicat i elegant, amb una floració molt llarga i que requereix poc manteniment. La considerem ideal per a jardins mitjans o petits, o també per al seu cultiu en un gran test. Podeu gaudir de les seves flors a la primavera i a l’estiu al Jardí Botànic de Barcelona.

plantbook.co.za_indigofera-jucunda12

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s