STENOCARPUS SINUATUS

dsc_4716dsc_47210280stenocarpus sinuatus bark588aNom comú: arbre de rodes de foc
Família: proteàcies (Protaceae)
Origen: Austràlia i Nova Guinea
EtimologiaStenocarpus, del grec stenos= “estret” i Karpos= “fruit”, fruits estrets, aplatats. Sinuatus, del llatí sinuatus-a-um, sinuós, fent referència a les seves fulles ondulades.
Descripció: arbre sempre verd que al seu origen pot assolir els 30 metres d’altura i de capçal dens i oval. Els que hem vist cultivats per aquí no arriben als 6 metres. Fulles de formes diverses, des d’obovades a oval lanceolades, amb el marge sencer però ondulades. Les fulles juvenils són, amb freqüència, lobulades. L’anvers és verd lluent i el revers més pàl·lid. Flors de color vermell intens en umbel·la circular (d’aquí el nom de roda de foc) de 10-20 flors i uns 10 centímetres de diàmetre en posició terminal o a les axil·les de les fulles superiors que apareixen d’agost a octubre. Els fruits són fol·licles llenyosos, aplatats, el·lipsoides, de color gris, de 5-10 centímetres de longitud que contenen llavors alades.
Hàbitat: arbre de lent creixement i que requereix exposició a ple sol o molt lleugera ombra. Només pot resistir alguna gelada puntual i lleugera, no superior a -2 °C (al jardí botànic de Barcelona hi ha un exemplar que llueix força saludable). També requereix terrenys rics en matèria orgànica, àcids, neutres o una mica alcalins, i que retinguin bé l’aigua del reg però sense entollar. Encara i així pot suportar sequeres no molt llargues.
Reproducció: Les plantes reproduïdes per llavor poden trigar uns 7 anys a florir i sembla que les llavors perden el poder germinatiu bastant de pressa Les plantes obtingudes d’esqueix triguen uns 4 anys a florir.
Utilitats: rarament veurem aquest arbre al nostre litoral, però és un arbre petit realment espectacular, tant per l’exuberant floració com per les atractives fulles. Es poden utilitzar en parcs mitjans o petits buscant un lloc arrecerat però a la vegada ben visible, s’ho mereix. També es pot utilitzar com a planta d’interior en un bon test i lloc lluminós encara que en aquest cas no florirà, però gaudirem de les seves boniques fulles.

dsc_4717

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s