ABIES ALBA

dsc_4241abies_alba25abies_alba_flowers-mindsc_1757dsc_4242Nom comú: avet, avet blanc, avet comú, pivet, sapí, abet, pi-bet
Família: pinàcies (Pinaceae)
Origen: Europa, el seu límit septentrional és Rússia i el meridional la Península Ibèrica.
EtimologiaAbies, nom llatí que defineix aquest gènere. Alba, epítet llatí que significa blanc.
Descripció: conífera de capçal piramidal que arriba a 20-50 metres d’altura, excepcionalment 60 metres. El tronc és dret i columnar, desproveït de branques a la part més baixa de l’arbre, amb una escorça color cendra o blanquinosa, llisa i amb vesícules resinoses, que s’enfosqueix i esquerda amb l’edat. Fulles linears d’1,5 a 3 centímetres, planes, solitàries, no punyents, disposades en dues fileres gruixudes amb dues línies blanquinoses a la part inferior. Les branques, des del sòl, són pràcticament horitzontals. Els cons mascles, groguencs, mesuren 7-12 mil·límetres i apareixen agrupats a la part inferior de les branques. Els cons femelles, verdosos, mesuren 10-18 centímetres de longitud i erectes quan es desenvolupen. Floreix a la primavera, durant el mes d’abril. Els cons maduren a la tardor següent.
Hàbitat: naturalment viuen als vessants ombrívols de les muntanyes, sobretot sobre terres profunds, tant siguin rics o pobres en calç, però ni sorrencs ni compactats, a una altitud entre els 700 i 1.800 metres d’altitud. Requereix climes humits, amb sequera estival poc acusada i el perjudiquen molt les gelades tardanes, com tampoc li agraden les gelades intenses. A Catalunya els trobem de forma natural al Pirineu de Lleida, Girona, al Berguedà i al Montseny. De joves s’estimen més viure a l’ombra.
Reproducció: per llavors que són primer estratificades a 4 °C. Sembra directa.
Utilitats: la seva fusta és blanca, lleugera, poc resinosa i fàcil de treballar, molt utilitzada en la construcció, l’ebenisteria, i en la fabricació d’instruments musicals. També de l’avet blanc s’extreu la trementina molt utilitzada en la fabricació dels vernissos. La seva majestuositat i color el fan un arbre ornamentalment molt atractiu, utilitzant molt sovint varietats híbrides. És un arbre que, amb prou aigua a l’estiu, el trobem sovint a prop del litoral. També s’utilitza molt com a arbre de Nadal i és una llàstima, ja que el venen tallat, sense arrels, i d’aquesta manera l’arbre no sobreviurà.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s