CUPRESSUS MACROCARPA

DSC_2121DSC_2122cupressusmacrocarpa11Cupressus-macrocarpaF515-19
Nom comú: xiprer de Lambert, xiprer de Monterrey, xiprer californià, xiprer esbrancat.
Família: cupressàcies (Cupressaceae)
SinònimCallitropsis macrocarpa.
Origen: natural de la costa central de Califòrnia. Avui en dia només sobreviuen de forma natural a dues localitats californianes: Monterrey i Carmel.
Etimologia: Cupressus, nom llatí del xiprer, paraula que segons alguns, deriva de Xipre (Ciprus). Macrocarpa, del llatí, macrocarpus-a-um, “de fruit gran”
Descripció: magnífica conífera d’uns 25-30 metres d’altura, amb ramificació ascendent formant un angle de 45 °C. Primer creix de forma més o menys piramidal i després el capçal s’eixampla. És un arbre molt longeu, se’n coneixen exemplars mil·lenaris. Escorça molt escardada formant plaques de color marró grisenc. Fulles escamiformes, bastant gruixudes, amb l’àpex obtús, no punxant. Les fulles, en fregar-les desprenen un aroma com de llimona o mandarina. Fruits en cons globosos, de 25-35 centímetres de diàmetre, de color marró vermellós i grisenc quan madura. Estan formats per 8-12 escames i romanen tancats a l’arbre uns anys. La maduració és bianual. Contenen nombroses llavors amb una ala estreta.
Hàbitat: arbre de molt ràpid creixement al qual li és bastant indiferent la qualitat del sòl, ja que tolera perfectament la proximitat del mar i els forts vents. Resisteix la sequera i també és resistent a les gelades encara que viu a climes temperats. Accepta bé la poda. Malauradament és sensible a l’atac dels pugons i, molt més greu, l’atac del fong phytophtora, que produeix zones de necrosis a l’arbre.
Reproducció: es multiplica per llavors i empelten multitud de varietats comercials que hi ha al mercat. Les més conegudes són la Lutea (Lambertiana aurea) i la Golden Crest (xiprer llimona).
Utilitats: Ornamentalment és un arbre que, junt amb totes les seves varietats, és cultivat a quasi tot el món. Per la seva rusticitat, facilitat de poda i resistència als ambients salins i forts vents, s’utilitza com a tanca o tallavents a prop del mar. Les seves varietats les planten junt amb altres coníferes per fer contrastos i jocs de colors. Les varietats daurades requereixen continus pinçaments per mantenir les plantes ben compactes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s