TILIA CORDATA

DSC_1674Tilia-cordata-foliage.jpgtilia-cordata-bark

DSC_1556DSC_1371800px-Tilia_cordata_-_Lipa_(3)Nom comú: til·ler de fulla petita, tell, tella, tell bord, tellera
Família: tiliàcies (Tilaceae)
Origen: Europa, procedent d’Anglaterra, el trobem a gran part d’Europa i a Catalunya a indrets ombrívols de la part baixa i mitjana dels Pirineus, la Garrotxa i les Guilleries.
Etimologia: Tilia, deriva del grec i significa “ala” en referència a les seves inflorescències. Cordata, és una derivació del llatí, cordatus-a-um, significa “forma de cor”, fent referència a la forma de les seves fulles.
Descripció: arbre caducifoli que presenta una altura entre 15 i 40 metres i de capçal ample i arrodonit. La seva escorça és llisa, grisenca i escardada amb l’edat. Fulles simples, alternes, amb la base asimètrica, amb forma de cor, de 6-10 centímetres amb un pecíol prim. Tenen l’àpex acuminat i el marge una mica serrat. Són de color verd fosc a l’anvers i de color verd blavós pel revers. Les inflorescències són cimoses, erectes o pèndules, d’entre 2 i 10 flors de petita mida, de color blanc o groc i aromàtiques. Floreix a l’estiu. El fruit és un aqueni de 6-8 mil·límetres de diàmetre, que conté una sola llavor a l’interior, indehiscent, és a dir, que no s’obre de forma natural.
Hàbitat: aquest til·ler és molt longeu, pot viure uns mil anys. Pot viure a ple sol o en semiombra, habitualment a terrenys calcaris. No li agraden els climes amb fortes calors i resisteix gelades fins a -24 °C Requereixen un terreny humit i ben drenat. Viu des de 0 a 1.200 metres d’altitud. A les ciutats, si pateixen una forta sequera, poden perdre les fulles. Admet la poda de formació i la retallada. No tolera la salinitat.
Multiplicació: per llavors. Hi ha alguna varietat per empelt.
Utilitats: és l’arbre nacional de la República Txeca. Moltes mels d’una sola flor són elaborades amb les flors d’aquest arbre. Les flors i bràctees seques s’utilitzen en infusió com a hipnòtic, antitussigen o antiespasmòdic i popularment per al tractament del nerviosisme, ansietat o insomni. Les seves fulles les utilitzen per adulterar el tabac. La seva fusta s’utilitza en fusteria i també, si abunda, per fer pasta de paper. És un bon arbre d’ombra ben adaptat a les ciutats i per aquesta raó els planten en alineacions en carrers amples i avingudes i també aïllats o formant arboredes als parcs.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s