ACER PSEUDOPLATANUS

20140414Acer_pseudoplatanusAcer.pseudoplatanus.__37509.1484265595.800.1280thumb_DSC_1433_1024Acer-Pseudoplatanus-2Nom comú: fals plàtan, arbre cèlebre, blada,  sicòmor, blada (Garrotxa), arbre cèlibe
Família: aceràcies (Aceraceae)
Origen: centre i sud d’Europa fins a l’oest d’Àsia
Etimologia: Acer nom llatí de l’auró. Pseudoplatanus, tret del prefix pseudo = fals i el gènere platanus, per la seva semblança.
Descripció: arbre caducifoli de gran mida que pot arribar als 20-30 metres d’altura, de capçal globós, dens i regular, que pot arribar a 18 metres de diàmetre. Tronc amb l’escorça llisa, grisenca, que s’escama i esquerda amb l’edat i de forma similar al fals plàtan. Fulles simples, oposades, amb 3-5 lòbuls ovals ben marcats, una mica acuminats. Mesura 8-15 centímetres de longitud i d’amplada. Pecíol rosat o vermellós de 5-15 centímetres. L’anvers és de color verd fosc i glabre i el revers més pàl·lid i tomentós a sobre la nervació. Inflorescències verdes o groguenques, en raïms penjants sortint a la vegada que les fulles o una mica després. Fruit en doble sàmara, amb llargues ales de 3-5 centímetres de longitud, estretes a la base i amples a l’extrem. Fructifica al setembre i cauen a la tardor o principis de l’hivern. Triga a fructificar de 20 a 30 anys i després ho fa abundantment cada any.
Hàbitat: de forma natural és un arbre que habita el Pirineu i la cornisa cantàbrica. És un arbre de ràpid creixement els primers anys, més lent els següents. És un arbre típic dels climes freds però aguanta bé la calor si disposa d’aigua suficient. És resistent al vent i la neu. S’adapta a diversos tipus de terreny, fins i tot als calcaris, encara que prefereix els humits i rics en matèria orgànica. També s’adapta bé als climes marítims però no suporta la sal. Admet la poda, però mai pot ser severa. La poda dels arbres joves consistirà, a l’hivern, en aconseguir branques espaiades i un tronc airejat. Requereix un gran espai per desenvolupar tot el seu potencial.
Reproducció: per llavors que han de ser estratificades a uns 4 °C durant 3 mesos i després sembrarem a la primavera. També per estaques utilitzant les puntes de les branques vigoroses i hormones d’arrelament. Per empeltar les varietats comercials d’aquest arbre, utilitzen com a peu les plantes obtingudes per llavor. Les més utilitzades són Albovariegatum, Atropurpureum, Erectum, Purpurem, Rubrum, etc.
Utilitats: La fusta d’aquest arbre és mot valorada en fusteria, torneria i ebenisteria. Ornamentalment és força utilitzat com a arbre d’ombra, ja que és molt densa i també com a arbre de parcs grans, ja que arriba a tenir un aspecte i una mesura imponent quan té una edat avançada.

medium_acer-pseudoplatanus-bruchem

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s