CUPRESSUS ARIZONICA

DSC_9730.jpgdsc_9234

dsc_9416Nom comú: xiprer blau, xiprer glabre d’Arizona

Família: cupressàcies (Cupressaceae)

Origen: sud i sud-est dels EUA, nord de Mèxic

Etimologia: Cupressus, nom clàssic llatí dels xiprers. Arizonica, epítet específic del lloc d’origen, Arizona, on creix naturalment.

Descripció: conífera sempreverda monoica, d’uns 8-20 metres d’altura amb un sol tronc i moltes vegades ramificat des de la base. Escorça llisa en les branques i els exemplars joves, que s’exfolia de gran en tires i escames primes grises deixant veure una capa interior vermellosa. Branques habitualment creixent de forma vertical o  de vegades horitzontalment formant un capçal dens i piramidal amb les típiques fulles imbricades del xiprer, de color blau grisenc i amb l’àpex aixecat. Tenen unes glàndules resinoses al revers. Flors masculines en cons, solitàries i abundants de color verd groguenc. Flors femenines també en cons i solitàries de color verd glauc que maduren en un a dos anys. Cada con madur conté 90-120 llavors de 4-6 mil·límetres de forma orbicular o ovals amb dues ales.

Hàbitat: espècie molt rústica, molt resistent i tolerant, que admet diversos tipos de sòls, tant sorrencs com calcaris o àrids i és molt resistent a la sequera. Vol exposició solejada però tolera molt bé el fred i també les altes temperatures. Suporta la proximitat del mar i la pol·lució. Admet perfectament el retall. És un arbre de creixement ràpid. Són molt resistents a plagues i malalties.

Reproducció: depèn de la varietat. El xiprer d’Arizona per llavors, que milloren la germinació si les estratifiquem un mes a 2-4 ºC. Les varietats Glauca i Fastigiata, Cònica, Variegata, etc., s’obtenen per empelt. Habitualment el xiprer obtingut per llavor serveix com a peu per a empeltar les set varietats comercials existents.

Utilitats: té una fusta groguenca de gra fi que és utilitzada com a combustible i a la fusteria. Ornamentalment i per raó de la seva resistència i per facilitat el retall, s’acostumen a utilitzar com a tallavents i tanques. Les varietats empeltades acostumen a plantar-les en solitari o formant grups.

DSC_9236

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s