PAULOWNIA TOMENTOSA

DSC_2864150-semillas-arbol-kiri-paulownia-tomentosa-D_NQ_NP_764885-MLM28704994471_112018-FDSC_7650DSC_2862DSC_2861semillas-de-arbol-del-kiri-paulownia-tomentosa--D_NQ_NP_635195-MLM26536027446_122017-F

Nom comú: paulònia, kiri
Sinònim: Paulownia imperialis
Família: escrofulariàcies (Scrophulariaceae)
Origen:  la Xina
EtimologiaPaulownia, gènere dedicat a la Gran Duquessa Anna Pavlovià (1795-1865),
filla del tsar Pau I de Rússia. Tomentosa, epítet procedent del llatí amb referència al abundant i suau pèl que cobreix les fulles.
Descripció: arbre caducifoli de 10/15 metres d’altura, màxim 20 metres, amb el capçal estès i de molt ràpid creixement. Tronc amb escorça marró grisenca, prima, rugosa i lleugerament fissurada. Grans fulles simples, oposades, ovades, amb 5 lòbuls poc marcats i l’àpex agut, de 12-30 x 15-30 centímetres, que arriba a mesurar en ocasions 80 centímetres (aquestes fulles enormes acostumen a sortir després d’una poda severa). L’anvers de la fulla acostuma a ser pelós i el revers molt tomentós. El pecíol és tan llarg com la fulla. La floració és espectacular a la primavera. Les inflorescències són piramidals o còniques, formades per flors hermafrodites i amiden uns 50 centímetres, la flor té forma de trompeta i és d’un color púrpura viu que canvia a blanquinós quan s’apropa a la base. Fructificació a l’agost-setembre. El fruit és una càpsula el·líptica, dehiscent, amb dues valves, que conté multitud de petites llavors alades.
Hàbitat. La paulònia requereix exposició a ple sol i no prospera si altres arbres li fan ombra. És un arbre que prefereix els climes càlids encara que resisteix molt bé el fred. Les gelades suprimeixen la floració que roman a l’hivern, per tornar a florir quan comença el bon temps. Prefereix terres lleugers fèrtils i profunds, però s’adapta a terrenys pobres. Això sí, requereix bastant aigua a l’estiu. Requereix una bona poda si volem gaudir de la pròxima floració. La farem després de la floració i serà lleugera. Si fem una poda severa, aconseguirem grans fulles però perdrem la floració. La paulònia sobreviu al foc, ja que emet arrels noves fàcilment. També és molt resistent a la contaminació. Per les seves característiques és doncs, ecològicament, un arbre pioner, ja que les seves fulles, quan es descomponen, constitueixen un bon adob ric en nitrogen i les seves arrels eviten l’erosió i afavoreixen l’aparició d’altres espècies de plantes, però es pot tornar invasiu a zones on les condicions li siguin favorables. A més és un arbre molt resistent a plagues i malalties.
Reproducció: fàcil, per llavors a la primavera.
Utilitats: a la Xina és una antiga tradició plantar una paulònia, “arbre de l’Emperadriu”, quan neix una nena. Creixerà amb ella i quan li demanin matrimoni tallaran l’arbre i fabricaran mobles com a dot. El tallat de la seva fusta es considera un art a la Xina i el Japó. Ornamentalment és un arbre molt interessant, creix de pressa, és un arbre de poc manteniment, té una exuberant floració i és un gran arbre d’ombra. És utilitzat com arbre d’ombra als passejos i avingudes i també per formar boscos o masses arborades als parcs.

DSC_7653

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s