FICUS ELASTICA

DSC_0952

DSC_1239 (2)DSC_1368

DSC_9272DSC_0578
Nom comú: ficus o figuera de cautxú, gomer, ficus elàstica, figuera borda
Família: moràcies (Moraceae)
Origen: sud i sud-est d’Àsia
Taxonomia: Ficus, del llatí ficus-i, nom clàssic de la figuera (Ficus carica) i del seu fruit, la figa. Elastica, epítet específic, que procedeix de l’adjectiu llatí elasticus-a-um fent al·lusió a la goma elàstica o cautxú que s’obtenia d’aquest arbre fins a l’aparició de l’arbre Hevea brasiliensis, molt més productiu.
Descripció: arbre perennifoli que a les nostres latituds i en les millors condicions, pot assolir una altura de 10-15 metres, més com més al sud, però al seu origen arriba fàcilment a més de 30 metres i té un capçal estès amplíssim. El sistema radicular és superficial i ampli i emet arrels aèries que arriben a lignificar si la humitat ambiental és elevada. Tronc d’escorça grisenca, en principi llisa, i fissurada amb el pas dels anys. Fulles simples disposades en espiral, oblongues o el·líptiques, d’11-30 x 15-25 centímetres, amb el marge sencer i l’àpex apiculat. Són de textura coriàcia, glabres, de color verd fosc lluent a l’anvers i més pàl·lides al revers amb la nervadura finament marcada, però la nervadura central molt marcada al revers. Les flors passen desapercebudes. El fruit és una figa petita, de color groc verdós, tot just comestible i amb una única llavor viable. L’arbre no fructifica fins als 20 anys i només a climes suaus.
Hàbitat: cultivat a l’aire lliure, el que ens interessa, vol exposicions solejades, màxim una mica d’ombra, i admet terres de diversa naturalesa, preferint les fèrtils i per sobre de tot que drenin bé, ja que no suporta l’excés d’aigua. És bastant resistent a la sequera i el seu creixement és força ràpid. Prefereix climes càlids o temperats, encara i així pot resistir gelades de fins a -5°C i està molt ben adaptat al clima del litoral mediterrani. Té una capacitat de rebrotar sorprenent, encara que li fem podes severes. Si la ferida és important, és aconsellable aplicar pasta cicatritzant. Plantat a l’exterior no acostuma a patir plagues ni malalties. Hem de vigilar de no plantar aquest arbre a prop de parets o canonades, ja que el seu sistema radical és potent i superficial.
Multiplicació: asexual, aquest arbre es reprodueix de forma relativament fàcil tant per esqueix com per murgons aeris a la primavera, emeten arrels als 15-20 dies. Com a planta d’interior comercialitzen moltes varietats comercials. Les més conegudes són la Decora, Variegata i Rubra.
Utilitats: com ja no s’utilitza per obtenir cautxú, només podem dir que és una arbre interessant per al nostre litoral, sobretot per la qualitat de les seves fulles i quant més gran (clima més càlid), més espectacular. És de molt fàcil manteniment i només hem de tenir en compte reservar-li un espai ben generós. Atenció amb el làtex que desprèn, és realment molt tòxic, requereix guants per la poda, i si l’ingerim, fins i tot pot causar la mort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s