METROSIDEROS EXCELSA

pohutukawa-47198783-1024x768DSC_9219DSC_8940A.-bark-768x10241024px-Metrosideros_excelsa_'Aurea'_(7442020750)

Nom comú: arbre d’utilització massa recent encara perquè tingui un nom genuïnament català. El podem conèixer com “arbre de ferro” o senzillament metrosidero. És interessant saber el seu nom maori Pohutukawa.
SinònimMetrosideros tomentosa, Nania tomentosa
Família: mirtàcies (Myrtaceae)
Origen: Illa nord de Nova Zelanda. Els habitants anglosaxons li diuen “christmas tree”, ja que floreix a l’època de Nadal, ple estiu a l’hemisferi sud.
EtimologiaMetrosideros, del grec clàssic, metra= centre, cor i sideros= ferro, en referència al duramen de l’arbre, que és molt dur. L’epítet excelsa prové del llatí excelsus -a -um, alt, destacat, excels. El nom popular “arbre de ferro” es refereix a la duresa de la seva fusta.
Descripció: arbre de fulla perenne, d’uns 10/20 metres d’altura, amb el capçal molt estès, dens i ramificat i el tronc molt curt i gruixut (fins a 1 o 2 metres de diàmetre), de vegades pràcticament ramificat des de la base. L’escorça és marró grisenca, rugosa, amb solcs i una mica suberosa, desprenent escames gruixudes. Els exemplars adults acostumen a emetre abundants arrels adventícies de les branques més antigues, com fan els ficus, molt primes i vermelloses, però no acostumen a arribar al sòl. Fulles simples, oposades, el·líptiques o oblongues, de 5-10 x 2,5-3 centímetres, amb el marge sencer, essent gruixudes i coriàcies. Són de color verd olivera i lluents a l’anvers i molt més clares i tomentoses al revers. Inflorescències terminals florals en cima, amb una corol·la de 5 pètals molt petits i nombrosos estams de 3-4 centímetres amb el filament d’un color vermell molt viu, encara que hi ha varietats de color rosa o blanc. Fruit en càpsula llenyosa, de 6-7 mil·límetres, contenint moltes petites llavors linears.
Hàbitat: arbre de creixement una mica lent que requereix exposició plenament solejada tolerant una mica d’ombra. Li pot perjudicar les gelades, especialment de joves, i també les fortes calors (sorprèn aquesta afirmació, ja que hi ha algun exemplar a Sevilla). He vist diversos exemplars al Maresme que s’han adaptat sense problemes i sembla que toleren les gelades febles no persistents (algun autor indica que resisteix fins -4°C). Prefereix terres més aviat fèrtils i que drenin bé. És remarcable la seva bona resistència a la proximitat del mar, a l’ambient salí i el vent. Requereix una quantitat moderada d’aigua i agraeix un bon adobat anual amb matèria orgànica. No acostuma a patir plagues ni malalties. El seu principal enemic és l’excés d’aigua. La poda, a finals d’hivern consisteix només a treure branques seques, malaltes o les que hagin crescut en excés.
Multiplicació: per llavors a la primavera. És molt important que siguin fresques, ja que perden el poder germinatiu bastant aviat. També per esqueix a la primavera, de fusta jove, però sense tan éxit. Es recomana el trasplantament a la primavera.
Utilitats: és un arbre encara poc utilitzat però molt interessant per diverses raons. La primera una floració exuberant tant per la quantitat de flor com pel seu color d’un vermell intens, fent de vegades una segona floració no tan intensa a la tardor. Encara que no estigui en època de floració, és un arbre molt atractiu pel seu ampli i dens capçal i pel color de les seves fulles. És per tant un magnífic arbre d’ombra, això sí, requereix un ampli espai. Una altra virtut d’aquest arbre és la seva resistència al vent i a la proximitat del mar, que el converteix en molt útil en certes circumstàncies, per exemple com a tallavents. Per als enamorats d’aquest arbre però que no disposin de prou espai, és un arbre que pot viure en contenidor (o un test gran) i el podem mantenir a una mida raonable, ja que accepta molt bé les retallades.

DSC_8938

Exemplar jove perfectament adaptat a Cabrils

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s