PHOENIX ROEBELENII

DSC_7552
DSC_7619.jpgDSC_7621DSC_7555Phoenix roebelenii fruitNom comú: datilera nana, palmera pigmea, palmera robeleni
Família: arecàcies (Arecaceae)
Origen: Laos
Etimologia: Phoenix, és el nom de la palmera datilera en grec clàssic. Roebelenii dedicat a Carl Roebelen, alemany (1855-1927), qui va descobrir aquesta petita joia per als occidentals.
Descripció: petita i elegantíssima palmera, de lent creixement, que rarament arriba als 4/5 metres d’altura i que habitualment el seu tronc (estípit) net no supera el metre de longitud. Pot tenir un o diversos troncs (estípits). Les fulles, abundants, són pinnades, de fins a 1,4 metres de longitud, elegantment arquejades i disposades en un sol pla, amb els folíols curts (d’uns 20 centímetres), estrets, flexibles, amb la base de les fulles molt rígida i punyent. El color de les fulles és verd brillant a l’anvers i una mica glauc al revers. És una palmera dioica, flors masculines i femenines a diferents palmeres, que floreixen a l’estiu. Les inflorescències semblen escombretes molt tancades, de color groguenc, i estan protegides per una espata de la meitat de llarg que les fulles. El fruit és una drupa globosa de fins a un centímetre de llarg, comestible, de color fosc quant madura.
Hàbitat: és una palmera bastant rústica encara que prefereix els sols lleugers rics en matèria orgànica, essent important que drenin bé l’excés d’aigua. Prefereix l’exposició solejada o mitja ombra, però en aquest últim cas les fulles perden part de la seva lluentor i color, sobretot a plena ombra. És una palmera de climes tropicals o temperats que suporta gelades de fins a -3°C sempre que siguin esporàdiques i de curta durada, cosa que sembla factible a la majoria del nostre litoral. En zones més fredes, les podem utilitzar com a planta d’interior a l’hivern, sempre que disposin de molta llum. Referent a plagues i malalties és millor fer tractament preventiu contra el morrut, i també poden patir l’atac de les cotxinilles. Els regs i adobs seran els habituals i diferents en funció de si està a un contenidor o plantada a terra. Sempre és millor l’adob orgànic (un mínim de dues vegades) i evidentment poca aigua a l’hivern i molt més abundant a l’estiu. Respecte a la poda només caldrà retirar les fulles seques o en mal estat.
Multiplicació: Per llavors, triguen uns 50 dies a germinar. També es poden aprofitar els possibles brots que surten de la base per fer noves plantes. És una palmera fàcil de trasplantar, però mai quan fa fred.
Utilitats: aquesta petita palmera és una de les més boniques, elegants i apreciades que podem trobar al mercat. Als llocs on les gelades són molt suaus i esporàdiques, les podem mantenir tot l’any a l’exterior, essent ideal tant en solitari com en petits grups de diferents altures, sobretot als petits jardins o espais reduïts o també patis lluminosos. Allà on el clima és més fred les podem cultivar en contenidors i protegir-les a l’interior els mesos més freds, però sempre en un lloc molt lluminós i humidificant les fulles si l’aire és sec.

DSC_7475

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s